Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι του Σουδάν αντιδρώντας στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων, με τις διαμαρτυρίες να καταστέλλονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως κατήγγειλε το κόμμα.

Ο πρόσφατος διπλασιασμός της τιμής του ψωμιού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει τις εισαγωγές σιτηρών στον ιδιωτικό τομέα, δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό και από τις αρχές του μήνα σημειώνονται σποραδικές διαδηλώσεις, οι οποίες καταστέλλονται.

Χθες το μεσημέρι περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά, αυτή τη φορά στην Ομντουρμάν, μια πόλη πολύ κοντά στο Χαρτούμ, παίρνοντας μέρος σε μια συγκέντρωση στην οποία κάλεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ούμα. «Όχι στην πείνα! Όχι στην αύξηση των τιμών», φώναζαν οι διαδηλωτές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, η αστυνομία επενέβη με τον ίδιο τρόπο για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, σε μια κινητοποίηση στην οποία είχε καλέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μετά τη διαδήλωση αυτή, τη μεγαλύτερη αφότου άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση, πράκτορες της πανίσχυρης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας (NISS) συνέλαβαν τον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μοχτάρ αλ Χάτιμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλί Σαΐντ.

«Το πρωί, στις 03:00, δύο φορτηγά γεμάτα οπλισμένους άνδρες της NISS πήγαν στο σπίτι του Μοχτάρ αλ Χάτιμπ και τον μετήγαγαν σε άγνωστη τοποθεσία», τόνισε ο Σαΐντ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται, αλλά γνωρίζουμε ότι τον πήρε η NISS», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλά στελέχη του ΚΚ και φοιτητικών οργανώσεων είχαν ήδη συλληφθεί αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα από τα πιο παλιά στον αραβικό κόσμο, τόνισε πως τα μέλη του συνεχίζουν να κινητοποιούνται και θα οργανώσουν νέες διαδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε το Σουδάν να επιτρέψει τις διαδηλώσεις εναντίον των αυξήσεων των τιμών βασικών διατροφικών αγαθών, σημείωσε πως παρακολουθεί την εκδήλωση της ευρείας κοινωνικής δυσαρέσκειας και καταγράφει τις συλλήψεις πολιτικών που γίνονται.

Την 7η Ιανουαρίου, ένας σπουδαστής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.