Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, υποστήριξε ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία που θα αφορά μόνο την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο.

«Έχω δύο κόκκινες γραμμές για τη Συρία» είπε ο Ζιπέ. «Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε μια διακήρυξη για ανθρωπιστική βοήθεια και εκεχειρία. Πρέπει απαραίτητα να γίνει αναφορά σε μια πολιτική ρύθμιση που θα βασίζεται στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου» τόνισε.

«Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για δίλημμα. Μπορούμε να μπλοκάρουμε μια απόφαση που δεν θα είχε καμία πολιτική διάσταση, με κίνδυνο να αφήσουμε να συνεχιστούν οι σφαγές; Ή μήπως πρέπει να αποδεχτούμε αυτόν το συμβιβασμό, με κίνδυνο να διαιωνίσουμε το καθεστώς; Είναι πάρα πολύ δύσκολο» συνέχισε.

Η άλλη «κόκκινη γραμμή» που ανέφερε ο Ζιπέ αφορά τους όρους της εκεχειρίας. «Δεν μπορώ να δεχτώ να μπαίνουν οι καταπιεστές και τα θύματα στο ίδιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών πρέπει να προέλθει από το καθεστώς» υποστήριξε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συνομιλίες για τη σύνταξη του σχεδίου απόφασης βρίσκονται σε «νεκρό σημείο» επειδή η Ρωσία θέτει ως προϋπόθεση να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βιαιότητες και από τις δύο πλευρές.
Η Μόσχα, που όπως και η Κίνα έχει θέσει δύο φορές βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θέλει εξάλλου να γίνει καμία αναφορά στο κείμενο στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, γιατί σε αυτό γίνεται λόγος για αλλαγή καθεστώτος.