Οι αρχές της Ιορδανίας συνέλαβαν χθες έναν ακτιβιστή, μέλος ενός κινήματος το οποίο αξιώνει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, με την κατηγορία ότι δυσφήμισε τον μονάρχη Αμπντάλα Β’. Είναι η πέμπτη σύλληψη για συκοφαντία σε βάρος του μονάρχη στο χασεμιτικό βασίλειο σε μία εβδομάδα.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο ακτιβιστής συνελήφθη στην διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στην πόλη Ταφίλεχ, 179 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Αμάν. Επρόκειτο για διαμαρτυρία εναντίον της κράτησης τεσσάρων ακτιβιστών με παρόμοιες κατηγορίες.

Ακτιβιστές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Κουσέιρ αλ Μουχέισαν προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου για δυσφήμηση του βασιλιά και «υποκίνηση παράνομων πράξεων».

Ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Κατάτσεχ είπε ότι άλλος ένας διαδηλωτής συνελήφθη, επίσης στην Ταφίλεχ. Έξι ακτιβιστές είχαν συλληφθεί στην πόλη της νότιας Ιορδανίας έπειτα από επεισόδια την περασμένη εβδομάδα.

Ένας Ιορδανός αστυνομικός είχε τραυματιστεί από μαχαίρι σε διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα εναντίον της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης στοιχειωδών υπηρεσιών.

Η προσβολή του προσώπου του μονάρχη είναι ποινικό αδίκημα στην Ιορδανία και επισύρει ποινή ως και τρία χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι αρχές της Ιορδανίας απελευθέρωσαν -μετά την απονομή χάριτος από το παλάτι- ένα νεαρό ακτιβιστή ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών διότι είχε κάψει δημόσια μια φωτογραφία του μονάρχη.