Πρώην δήμαρχος και ο γιος του δολοφονήθηκαν χθες στο Μεξικό, αυξάνοντας τον αριθμό φόνων πολιτικών με τις εθνικές εκλογές ενόψει.

Ο 76χρονος Μιγκέλ Άνχελ Λικόνα δέχθηκε φονικά πυρά μαζί με τον γιο του. Είχε διατελέσει δήμαρχος της Μιξκιαουάλα, στην πολιτεία Ιδάλγο και εκλεγόταν με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα του νυν προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο τη δεκαετία του ’90.Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, το ενδεχόμενο πολιτικού κινήτρου για τον φόνο έχει αποκλειστεί.

Τον Οκτώβριο, ακόμα ένας πρώην δήμαρχος της πολιτείας Ιδάλγο είχε δολοφονηθεί αλλά η κυβέρνηση είχε και πάλι αποκλείσει κάθε σχέση του φόνου με την πολιτική και είχε αποδώσει τη δολοφονία σε ένοπλη ληστεία.

Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον δώδεκα πολιτικοί, αξιωματούχοι και υποψήφιοι για αιρετές θέσεις έχουν δολοφονηθεί, σε πολιτείες όπου υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες, για τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Μεξικό κατέγραψε το 2017 τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών από τότε που τηρούνται αρχεία, κάτι που αποτέλεσε χτύπημα στην προσπάθεια του Μεξικανού προέδρου να θέσει υπό έλεγχο τη βία των συμμοριών ενόψει των εκλογών.

Την 1η Ιουλίου, το Μεξικό θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό του, 600 βουλευτές, πολλούς τοπικούς αιρετούς άρχοντες και πολιτειακούς βουλευτές. Οι ανησυχίες για την αύξηση της βίας πλήττουν τη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου.

Στις εκλογές της 1ης Ιουλίου το Μεξικό θα εκλέξει τον νέο πρόεδρό του και περισσότερους από 600 βουλευτές, ενώ σε πολλές πολιτείες θα γίνουν και τοπικές εκλογές. Η ανησυχία για την έκρηξη της βίας και τη διαφθορά έχουν πλήξει τη δημοφιλία του Πένα Νιέτο.

(φωτογραφία αρχείου)