Δεν τρώγονται, προφανώς, αλλά μπορεί κανείς απενοχοποιημένα να θαυμάσει τα ιδιαίτερα έργα του Νοτιοκορεάτη κεραμοποιού Τζάε Γιονγκ Κιμ, τα κεραμικά του ντόνατς.

Ο Κιμ έχει αποφοιτήσει από το Hartford Art School και την Cranbrook Academy of Arts. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της πατρίδας του και της Νέας Υόρκης. Το στούντιό του είναι στην Τζέρσεϊ Σίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, φτιάχνει ντόνατς από εμφιαλωμένο πηλό και κρύσταλλα Swarovski. Διάλεξε μοτίβα και εικόνες που δίνουν μια αίσθηση ποπ κουλτούρας, παλιάς και σημερινής. Σε πολλά από αυτά τα καλλιτεχνήματα μιμείται το στυλ διάσημων ζωγράφων: τις «πιτσιλιές» του Τζάκσον Πόλοκ ή τα πουά της Γιαγιόι Κουσάμα. Αυτές οι αναφορές, από κοινού με την εμφάνιση ενός βρώσιμου γλυκού, ζητούν από τον θεατή ν’ αναρωτηθεί τι είναι αυτό που, στην πραγματικότητα, καταναλώνει.

«Χωρίς να είναι πρόθεσή μου, αυτές οι αναφορές στην Pop Art σταθερά επανέρχονταν σε όλη τη σειρά αυτών των έργων μου» λέει ο ίδιος για τα έργα του. «Αναρωτήθηκα γιατί όλα τα ντόνατς που φιλοτεχνούσα εντάσσονταν σε αυτό το είδος τέχνης, κι αυτό γέννησε ερωτήματα και την ανάγκη απαντήσεων. Κάθε ένα ντόνατ, χωρίς εξαίρεση, ήταν για μένα ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής. Το χρώμα, το μοτίβο πάντα ήταν η ιδανική διαδικασία για την προσωπική μου έκφραση».

donu