Την αναγκαιότητα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, που έχει βαφτεί στο αίμα, τονίζει ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί, που είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και ομολόγους του από αραβικές χώρες.

Ο Τζιετσί επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου για άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και έναρξη ανοιχτού πολιτικού διαλόγου. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους στόχους αυτούς και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία», επισήμανε ο υπουργός.

Ο Γιάνγκ είχε συνομιλίες την Δευτέρα και την Τρίτη με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Αλγερίας.

Ο κινέζος υπουργός φάνηκε επιφυλακτικός στο να συμφωνήσει με την ελεύθερη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, όπως ζητούν 50 χώρες.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ απηύθυνε έκκληση στην Κίνα και τη Ρωσία να μην θέσουν βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία θα ζητεί την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Μέχρι σήμερα οι δύο αυτές χώρες έχουν παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια της Δύσης και των αραβικών χωρών να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικαστική για την Συρία απόφαση.

Η βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων στη Συρία εδώ και έντεκα μήνες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 7.500 ανθρώπων, δήλωσε ο Λιν Πάσκοε, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις.