Η ζοφερή πραγματικότητα των οίκων ανοχής της Πομπηίας

Η κοινωνία και το σεξουαλικό εμπόριο


ΚΟΣΜΟΣ
11:38
15/12/2017
Η ζοφερή πραγματικότητα των οίκων ανοχής της Πομπηίας
13
loading

Την σκληρή πραγματικότητα των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν μέσα στο πορνεία της Πομπηίας παραθέτει η καθηγήτρια κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ Μαργκερίτ Τζόνσον.

Η καθηγήτρια αναφέρει χαρακτηριστικά: Όπως και οι ανήσυχοι άνδρες που ξεκίνησαν τις ανασκαφές στην Πομπηία τον 18ο αιώνα και ανακάλυψαν τόσα πολλά για τους αρχαίους Ιταλούς, που ούτε καν φαντάζονταν - όπως λάμπες σε σχήμα φαλλού - οι ιστορικοί του σεξ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με μελέτες από το παρελθόν που αμφισβητούν τη δική τους ηθική.

AP_061026011751

Όσες δούλευαν στους δρόμους της Πομπηίας και «εξυπηρετούσαν» πελάτες στους οίκους ανοχής, έζησαν πολύ σκληρές ζωές, όμως οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες που διασώθηκαν απεικονίζουν τις γυναίκες ως ερωτικές και εξωτικές. Οι τοιχογραφίες από τους οίκους ανοχής και τα κτίρια που λειτουργούσαν ως πορνεία (όπως τα πανδοχεία και οι ταβέρνες) δείχνουν γυναίκες γυμνές, με στιλιζαρισμένα μαλλιά σε ποικίλες σεξουαλικές στάσεις με νεαρούς μαυρισμένους και αθλητικούς άνδρες. Οι μορφές εικονίζονται συνήθως σε κρεβάτια που είναι μερικές φορές διακοσμημένα και φέρουν επάνω σκεπάσματα. Σε κτίρια που αναγνωρίζονται ως οίκοι ανοχής, οι τοιχογραφίες μπορεί να είχαν σκοπό να διεγείρουν τους πελάτες.

AP_061026012148

Μπορεί επίσης, να λειτουργούσαν ως εικονογραφημένο μενού ή ακόμη και ως εγχειρίδια για τους πιο άπειρους πελάτες. Σε κτίρια που χαρακτηρίστηκαν ως ιδιωτικές κατοικίες, οι σκηνές αυτές ήταν πιθανότατα διακοσμητικές αλλά σχεδιάστηκαν ίσως, ως διεγερτικό.

Σε αντίθεση με αυτές τις εικόνες, οι ίδιοι οι οίκοι ανοχής αποδεικνύουν πως οι γυναίκες εργάζονταν σε κελιά, συνήθως τόσο μεγάλα ώστε να χωρούν ένα στενό κρεβάτι. Η απουσία παραθύρων στα περισσότερα μαρτυρά το σκοτάδι που επικρατούσε σε αυτά τα δωμάτια καθώς και την περιορισμένη ροή αέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανασκαφών, τα κελιά αυτά δεν είχαν πόρτες, κάτι που σημαίνει ότι τα δωμάτια μπορεί να είχαν κουρτίνα.

AP_061026012288 AP_061026012494

Επίσης αποκαλύφθηκαν πέτρινα κρεβάτια, καθώς τα ξύλινα που ήταν πιθανό να χρησιμοποιούνταν, καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι συνθήκες στις οποίες εργάζονταν αυτές οι γυναίκες, δεν ενδιέφεραν καθόλου τους ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής ή τους πελάτες, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών στην αρχαία Ιταλία ήταν σκλάβες. Καθώς η αρχαία στάση απέναντι στους δούλους ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων, αδιάφορη, οι ζωές των γυναικών δεν αποτελούσαν πηγή εμπάθειας σε όσους δεν ανήκαν στην τάξη τους.

Οι εργαζόμενοι του σεξ εκπλήρωναν μια χρηστική λειτουργία και τίποτε άλλο. Περιορισμένες στις εγκαταστάσεις αυτές από άνδρες που τους παρείχαν μόνο τις βασικές ανάγκες, οι γυναίκες ουσιαστικά ήταν αποκομμένες από τον έξω κόσμο. Αυτό τις καθιστούσε ευάλωτες στις ιδιοτροπίες τόσο του ιδιοκτήτη όσο και των πελατών.

AP_061026012551 AP_130078862253

Οι γυναίκες που εργάζονταν στους δρόμους της Πομπηίας, συχνά περίμεναν γύρω από τις καμάρες και άλλες τυπικές τοποθεσίες, όπως τα νεκροταφεία και τα δημόσια λουτρά. Στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου ο έλεγχος του σεξουαλικού εμπορίου ήταν πιο δύσκολα διαχειρίσιμος, ορισμένες από αυτές τις γυναίκες μπορεί να δούλευαν χωρίς νταβατζήδες, και ήταν κυρίως γυναίκες που μόλις είχαν ελευθερωθεί από τη σκλαβιά αλλά και φτωχές γυναίκες.

Οι ιστορίες των γκράφιτι

AP_935381421358

Η συντήρηση των τοιχογραφιών στα κτίρια της Πομπηίας παρέχει επίσης στους ιστορικούς λεπτομέρειες σχετικά με το σεξουαλικό εμπόριο. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εξαιρετικά γραφικό. Σε αυτά τα γκράφιτι περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες υπηρεσίες και τιμές, εκτιμήσεις πελατών για κάποιες από τις γυναίκες αυτές και τις ικανότητές τους (ή την έλλειψή τους) καθώς και μερικές σεξουαλικές συμβουλές.

Κάποια από τα γκράφιτι μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα όπως το «Να βγαίνετε αργά» ή άλλα είναι διαφημίσεις όπως το «Η Εύπλοια ήταν εδώ με δύο χιλιάδες όμορφους άνδρες» ή και τιμοκατάλογο όπως το «η Εύπλοια κάνει στοματικό έρωτα για 5 κέρματα». Συχνά τα ονόματα των σκλάβων και εξ ορισμού, οι εργαζόμενοι του σεξ, είχαν ελληνική προέλευση.

AP_887407101010

Το όνομα «Εύπλοια» για παράδειγμα, προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει «καλό ταξίδι». Τα ονόματα των εργαζομένων αυτών υποδήλωναν μερικές φορές τα φυσικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ατόμου. Στην περίπτωση αυτή η Εύπλοια υποσχόταν στους πελάτες της ένα καλό ταξίδι. Ένα γκράφιτι αποτελεί επίσης μαρτυρία πως και ορισμένοι άνδρες εργάζονταν ως σεξουαλικοί σκλάβοι στην Πομπηία. Το συγκεκριμένο γκράφιτι παραθέτει ορισμένες υπηρεσίες που προσφέρονταν αλλά και τιμές. Δεδομένου ότι οι ελεύθερες γυναίκες δεν είχαν την άδεια να έχουν σεξουαλική επαφή με οποιονδήποτε άλλο εκτός από το σύζυγό τους, οι πελάτες που είχαν πρόσβαση σε άνδρες σεξουαλικούς εργαζόμενους ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Σύμφωνα με τα σεξουαλικά ήθη της αρχαίας Ρώμης, επιτρέπονταν οι σεξουαλικές συναντήσεις μεταξύ ανδρών, αν διατηρούσαν ορισμένα πρωτόκολλα (Ένας πολίτης για παράδειγμα δεν μπορούσε να «διατρηθεί»).

AP_575991492586

Τα ελάχιστα γραπτά λογοτεχνικά αρχεία που υποδηλώνουν πως υπήρξαν γυναίκες πελάτες, είναι αμφισβητήσιμα, καθώς συνήθως γράφονταν για σατιρικούς ή κωμικούς σκοπούς. Παρά ταύτα θα ήταν αφελές να απορρίψουμε περιπτώσεις πλουσίων ελεύθερων εκ γενετής γυναικών που είχαν πρόσβαση σε άντρες εργάτες του σεξ ή οικόσιτους. Παρομοίως θα ήταν αφελές να υποθέσουμε πως άντρες έψαχναν άλλους άντρες με τους οποίους θα εμπλέκονταν σε πράξεις που θεωρούνταν κοινωνικά απαράδεκτες (ειδικά πράξεις όπου ο πολίτης θα ήταν σε υποτακτικούς ρόλους).

Η κοινωνία και το σεξουαλικό εμπόριο

AP_496825488291

Την εποχή της έκρηξης του Βεζούβιου, η Πομπηία ήταν μια πόλη μέτριας έκτασης, με πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκους, και μια ακμάζουσα κοινότητα με εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική και υποδομή. Η πόλη βρισκόταν στην Καμπανία, περίπου 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης και κοντά στο λιμάνι του Ποτσουόλι, με έντονο εμπόριο, ανεπτυγμένη οικονομία και πολυπολιτισμική δημογραφία. Η ευημερία της πόλης και η συνεχής παρουσία των εμπόρων εξασφάλιζαν μια ισχυρή αγορά για το σεξ.

Πράγματι, το σεξουαλικό εμπόριο ήταν αναπόσπαστο στοιχείο για την επιτυχή λειτουργία της κοινωνίας, ιδιαίτερα για τους γάμους. Τα στρώματα λάβας «παγίδεψαν» πολλές ιστορίες αυτού του είδους. Αυτοί οι άνθρωποι «ψιθυρίζουν» σε εμάς και οι ιστορίες τους είναι και χαρούμενες και λυπητερές. Κάποιες φορές οι ιστορίες τους είναι σοκαριστικές και σπαραξικάρδιες αλλά όπως οι ζωές των εργατών του σεξ αξίζει να μείνουν στην μνήμη.

AP_307794256240

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Γιώργος …

  Κρίμα.Ακόμα μαλωνουν.Οι γενιά που μας έφερε ως εδώ.Οι γενιά που ακόμα ψηφιζει....και τοσο άλλα.Καναν λίπος τοσα χρόνια και τώρα ....

 2. avatar Οι ιδιοι και οι ιδιοι

  σαδεντρεπεστεδεξιοικιαριστεροιαναβιωτεςκαισυντηρητεςτουδιχασμουφιγουρατζιδεςψευτοκουλτουριαρηδες.

 3. avatar Στέφανος 2007

  Οι γυναίκες πόρνες τα αρχαία χρόνια δεν έιχαν νταβατζήδες αλλα υπήρχε κρατικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση ακινήτων και προστατεύονταν από την κρατική αστυνομία, δεν είχαν καμια υποτημιση από την κοινωνία και θεωρώνταν ένα εντιμο επάγγελμα ,
  σε αντιθεση με την εποχή της ηθικολογίας από την εμφανιση του χριστιανισμού που οδήγησε στο φαινόμενο των νταβατζήδων και της διαπλοκής αστυνομίας , δικαστων , νομικών κ.λ.π με την πορνεία και τελικα για πολλούς αιώνες στον απόλυτο ξεπεσμό των πορνών που αντιμετωπίζονταν σαν αποβρασματα και απόβλητα της κοινωνίας

  1. avatar anτ

   Ναι, η ηθικολογία εφευρέθηκε από τους χριστιανούς! Άνοιξε να διαβάσεις για την παρθενία στην αρχαιότητα.
   Καμία κοπέλα δεν μπορούσε να παντρευτεί αν δεν ήταν παρθένα.
   Επίσης μπερδεύεις τις απλές πόρνες, με τις μορφωμένες, διάσημες πλούσιες εταίρες της κλασσικής εποχής της Αθήνας. Ουδεμία σχέση!
   Και κάτι άλλο: Θεωρείς σωστό και καλό να εξαναγκάζονται οι γυναίκες αιχμάλωτες πολέμου ή δούλες σε πορνεία; Αυτό είναι απελευθέρωση; Με την θέλησή τους νομίζεις το έκαναν; Και με ποιούς τρόπους εξαναγκάζονταν;

  2. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   παρα λιγο θα σου ξεφευγε να γραψεις οτι οι πορνες ηταν δουλες δηλαδη υπανθρωποι.....ευτυχως το παρελειψες
   παρα λιγο θα τις παρουσιαζες ως πολιτοσσες της ρητοροδημοκρατιας των αθηνων......των αλκιβιαδηδων και λοιπων καιροσκοπων πλουσιοπαιδων της εποχης του....(εναν τετοιον ,με ειδικευση στις γκομενες και πρωταθλητη τενις οι συγχρονοι γκρηκς καναν υπουργο και πρωθυπουργο.....)
   δουλες ηταν οι φουκαριαρες και σε εκφυλιστικα καθεστωτα οπως της ρητοροδημοκρατιας ευδοκιμουσαν...
   οι αρχαιοι ουνοι κατω απ ταυλακι δεν ειχαν πορνες αν και απειραριθμες δουλες....καθοτι ειχαν καθυποταξει για αιωνες τους γηγενεις γκρηκς.
   υποθετω οτι στους αρχαιους γκρηκς συμπεριλαμβανεις και τους κατω απ ταυλακι εποικους ανευ πορνων,ετσι;;

 4. avatar Αχ…

  Λουλίτσα...

 5. avatar antonis444

  ΔΙΠΟΔΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΟ ΒΡΩΜΟΚΟΥΜΟΥΝΙ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΝΤΩΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΑΜ. ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ,ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΟΥΝ. ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΒΟΥΛΟ ΔΙΠΟΔΟ.

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   φορα τη κουκουλα του γερμανοτσολια που σαφησε ενθυμιο ο παππους σου οταν στηνεσαι στις παρελασεις παντος καιρου και καταχτητη κοιλιοδουλε.
   Αν οι απογονοι των σφαγιασθεντων στα καλαβρυτα δεν μεμψιμοιρουν και δε μεμφονται τους ανταρτες εσυ ως τι τους μεμφεσαι γερμανοτσολια απογονε
   Σολα τα μηκη και πλατη τη γης αυτοι ειναι οι κανονες του ανταρτοπολεμου,χτυπας και φευγεις
   . Μονο ουνοι σα και σενα κανουν αντιποινα σε αμαχους
   μονο ανικανοι και αναισχυντοι σα και σενα σφαζουν γυναικοπαιδα γιατι καποιοι σηκωσαν κεφαλι στη. μποτα τους
   μονο γερμανοτσολιαδες σα και σενα δε ξεχωριζουν τον ανταρτοπολεμο απο τον τακτικο πολεμο
   μονο γερμανοτσολιαδες σα και σενα γινονται φονιαδες ομοεθνων τους αβιαστα και κατα πεποιθηση δουλικου.
   εναν μυγδονα της εγκληματικης οργανωσης χρυση αυγη τον εχεις εαυτο ή απλα καθοδηγητη στον στο γραφιμο με τις κεφαλαιες ουρδες;;

  2. avatar Σταθης 2007

   Διποδα ήτα αυτά που εστησαν κ.λο στους Γερμανούς. Δυστυχώς , αυτά τα δίποδα και που κυβέρνησαν την Ελλάδα μεχρι το 1974, που συμφωνησαν με την Γερμανική Κυβέρνηση για κλεισιμο των Γερμανικών αποζημιώσεων .
   «Το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ,
   [...]

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    σταθη γιατι σταματησες στο 1974??? γιατι επεστρεψε ο εθναρχης εθνοφρυδας που τον εστησε περσοοτερο απ ολους....???
    τα ξεχασες τι εκανε με την απελευθερωση του ss μακελαρη της Θεσσαλονίκης;;προσφατα ταχε παρουσιασει τεκμηριωμενα το μπηστ.

 6. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  το αν φερω το τιτλο του πολιτη και ""ελευθερου ""ανθρωπου, σε κανεναν αλλο, και ιδιως στα αρχαια σκυβαλα διποδα ενθα κακειθεν τους φιλοσοφους της ορδης και των πλατωνικων συμποσιων και οργιων δεν οφειλω ,παρα μονο στον τρισμεγιστο επαναστατη της καρδιας μου τον Εμανουηλ τον Ναζωραιο.
  Τωρα το οτι διποδα που με περιβαλλουν ,μεσα απο τις γλοιωδεις γελοιες ρατσιστικες και φυλετικες διακρισεις ,που πειθηνια και προς οφελος των αφεντικων τους ,επιδιωκουν να γυρισουν τον ανθρωπο στο επιπεδο της σκλαβιας σε κτηνη αφεντικα ,πιθανον να οφειλεται στο οτι τα συγκεκριμένα διποδα μονο στην οψη θυμιζουν ανθρωπο
  Φιλοξενεις μπηστ αρκετα απο αυτα τα διποδα που με ποικιλωνυμα νικς και παμπολλους λογαριασμους σχολιογραφου εκαστο ,υπο την σκεπη της συμμοριας των χρυσογαλανων αυγων χυνουν το δηλητηριασμενο σαλιο τους πανω σε ακριτα αμνημονα διποδα.
  Διαβασα για παραδειγμα χτες απο μια """μαρικα""" οτι υπευθυνοι για την σφαγη αμαχων στα καλαβρυτα ηταν οι αγωνιστες που χτυπησαν τον ουνο εισβολεα....
  προφανως η μαρικα θα στηνεται πρωτη πρωτη στην παρελαση της 28Οκτ θαναι περηφανη για την αγωνιστικοτητα των γερμανοτσολιαδων και φυσικα δε θαχει περασει ουτε απ εξω απ τα καλαβρυτα,ποσον μαλλον ναχασε δικο της εκει
  Αφιερωμενο το σχολιο στα γαλαζομαυρα απορριματα λατρεις της ανθρωπινης δουλείας σε ολες τις εκφανσεις της.Υποθετω φαντασιωνονται το ρολο του αφεντη για παρτη τους επι επανοδου της δουλείας...τα σκυβαλα.

   1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

    αντι για +1 επρεπε να μου γραψεις:Ξεχασες ρε .... Λακη να πεις οτι αυτος ο τεραστιος πρωτοπορος αρχιεπαναστατης πηρε την γυναικα απο τον ρολο της δουλας της μηχανης του σεξ και της κλωσσας διαδοχων, και την εκανε ισοτιμη του αντρα ενωπιον θεου και ανθρωπων.Κανενας δεν ειχε τολμησει να διανοηθει κατι τετοιο και βλεπεις οτι 2000 χρονια μετα ακομη και σε"" χριστιανικες""" κοινωνιες η γυναικα ,πιθανοτατα και με δικη της πλεον ευθυνη ,παραμενει και προβαλει ως ταχαμου αδολη θηλυκοτητα ,το ρολο της σπερματοδοχου μηχανης.Ποιος της εδωσε αυτο το ρολο;; μονη της τον επελεξε;; και ποσο ιδιωτικη μπορει ναναι μια τετοια επιλογη μεσα σε περιβαλλον πλυσης εγκεφαλου;;
    Αν αυτον τον μεγιστο θες να ονοματιζεις θεο ,μολα τα παλτα που η εβραικη μηχανη μεσα στους αιωνες του φορτωσε ερημην του, καντο,θες να δηλωνεις αθεος καντο ,αλλα πρεπει να στριφογυρνας πολλες φορες τη γλωσσα μεσα στο στομα πριν ξεστομισεις βρισια σαυτον που σελευθερωσε.....
    παρεκτος φυσικα και ανηκες στους αφεντες των δουλων ή εισαι σε διατεταγμενη υπηρεσια ή ανοϊκος
    εννοειται οτι δεν αναφερομαι σε σενα προσωπικα.... απλα εκανα βραχεια αναφορα στον που ελευθερωσε τις γυναικες απ το ρολο της εκδιδομενης δουλης εντος και εκτος οικογενειας...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει