Εκατοντάδες Αφγανοί διαδηλώνουν και πάλι σήμερα στην Καμπούλ και σε τουλάχιστον άλλες πέντε επαρχίες του Αφγανιστάν για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου την Τρίτη σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση.

Στην Καμπούλ, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πέντε περιφέρειες της πόλης, ενώ πορείες πραγματοποιούνται επίσης στις επαρχίες Μπαγλάν και Κουντούζ (βόρειο Αφγανιστάν), Μπαμιάν και Γαζνί (κεντρικό Αφγανιστάν) και Νανγκαρχάρ (ανατολικό Αφγανιστάν).

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το Reuters, στην Καμπούλ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα στην πρωτεύουσα προσπαθώντας να διαλύσουν το πλήθος των οργισμένων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική!» και «Ζήτω το Ισλάμ!», αφού βγήκαν από το Μπλε Τζαμί της πόλης μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Στο κέντρο της Καμπούλ έχουν αναπτυχθεί επίλεκτες δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν εξαιτίας των διαμαρτυριών ότι τις προηγούμενες ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ήταν επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο αμερικανοί στρατιώτες.

Πλήθος περίπου 700 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε επίσης στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και στην ασταθή νοτιοανατολική επαρχία Γάζνι, όπου φώναζαν «Θα υπερασπιστούμε το Κοράνι!».