Οι αρχές της Αιγύπτου δεν επέτρεψαν σε μία Αμερικανίδα που εμπλέκεται στην υπόθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Αίγυπτο να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε πηγή του αεροδρομίου.

Η 56χρονη Αμερικανίδα ήθελε να αναχωρήσει με προορισμό τη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται μεταξύ των ατόμων «που εμπλέκονται στην υπόθεση ξένης χρηματοδότησης» μη κυβερνητικών οργανώσεων, στα οποία έχει απαγορευτεί η έξοδος από την Αίγυπτο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η δίκη 43 μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων 19 Αμερικανοί, σύμφωνα με αιγυπτιακή δικαστική πηγή, αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή στο Κάιρο με την κατηγορία της «παράνομης χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο».

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στο Κάιρο και την Ουάσινγκτον. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει μια λύση «το ταχύτερο δυνατό».

Εκτός από τους Αμερικανούς και τους Αιγύπτιους, μεταξύ αυτών που εμπλέκονται επίσης στην υπόθεση αυτή βρίσκονται Σέρβοι, Νορβηγοί, Γερμανοί, Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί.

Αυτοί κατηγορούνται ότι «δημιούργησαν μη εγκεκριμένες πτέρυγες διεθνών οργανώσεων και αποδέχθηκαν ξένους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των οργανώσεων σε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του αιγυπτιακού κράτους», σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.