Την… ανησυχία της για τα «ενοχλητικά συμβάντα», όπως τα χαρακτήρισε, που σχετίζονται με τις εκλογές στη Ρουάντα, εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η Αμερική ανησυχεί για το κλείσιμο δυο εφημερίδων, για την εξορία που επιβλήθηκε σε έναν ερευνητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την απαγόρευση σε δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές αλλά και για αρκετές συλλήψεις δημοσιογράφων.

«Η σταθερότητα και η ευημερία στη χώρα της Αφρικής θα είναι δύσκολο να συνεχιστούν χωρίς πολιτικό διάλογο και ανοικτή τη συμμετοχή στα κοινά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Μάικ Χάμερ.

Επικριτές της κυβέρνησης Καγκάμε επισήμαναν ότι η διαδικασία ήταν ανελεύθερη και χαρακτηρίστηκε από εκφοβισμό και καταστολή.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισήμαναν τα επεισόδια βίας εν όψει των εκλογών, την δολοφονία ενός δημοσιογράφου και την δολοφονία ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης, που βρέθηκε αποκεφαλισμένος τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έπαιξε κάποιο ρόλο.

Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη τη Ρουάντα για την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά όχι τον Καγκάμε για την επανεκλογή του.