O Οσάμα μπιν Λάντεν Χουσέιν, ένας 16χρονος Ιρακινός, θα άλλαζε επιτέλους την Κυριακή το μικρό όνομά του, που τον δυσκόλευε σε όλη την παιδική ηλικία του, αλλά την Τετάρτη, μόλις τέσσερις ημέρες πριν εκπληρωθεί η μοναδική επιθυμία του, σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα.

«Γεννήθηκε στα τέλη του 2001, λίγο μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ξάδελφός του, ο Μοχάναντ. Ηγέτης της Αλ Κάιντα ήταν τότε ο Οσάμα μπιν Λάντεν. «Οι εφημερίδες του Ιράκ, την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν, παρουσίαζαν τον μπιν Λάντεν σαν ήρωα, όχι ως τρομοκράτη», συνέχισε ο Μοχάναντ.

Ο πατέρας του νεογέννητου, που στο μεταξύ έχει πεθάνει, αποφάσισε να δώσει το όνομα του «ήρωα» στον γιο του.

Το παιδί υπέφερε εξαιτίας του ονόματος από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2003, Αμερικανοί στρατιώτες ερεύνησαν το σπίτι της οικογένειας αφού έμαθαν ότι ένας «Μπιν Λάντεν» ζούσε εκεί. Τα επόμενα χρόνια, δεν τολμούσε να μετακινηθεί πέρα από τη σουνιτική συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, για να μην πέσει σε κάποιον έλεγχο.

Για να κερδίσει τα προς το ζην, πουλούσε τσάι στον δρόμο.

455747
Ο υπουργός Εσωτερικών Κάσεμ αλ Αράτζι με τον 16χρονο Οσάμα μπιν Λάντεν Χουσέιν

Η τύχη του χαμογέλασε για πρώτη και τελευταία φορά όταν ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι του πήρε συνέντευξη. «Ο υπουργός Εσωτερικών, ο Κάσεμ αλ Αράτζι, είδε στην συνέντευξη στην τηλεόραση, τον άκουσε να παρακαλάει να αλλάξει όνομα και μου ζήτησε να κανονίσω μια συνάντηση με την οικογένεια, πριν από δύο μήνες», εξήγησε ο δημοσιογράφος Άχμαντ αλ Χατζ.

«Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε τρομοκρατηθεί όταν μπήκαμε στην Πράσινη Ζώνη (σ.σ. την περιοχή της Βαγδάτης όπου βρίσκονται τα υπουργεία και οι ξένες πρεσβείες, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια) αλλά ο υπουργός τον καλοδέχτηκε, αστειευόταν μαζί του. Μάλιστα του χάρισε ένα Iphone και του είπε να διαλέξει ένα άλλο όνομα», συνέχισε ο αλ Χατζ.

Καθώς ο μικρός δεν ήξερε τι να πει, ο υπουργός του πρότεινε το όνομα Άχμαντ. Στις αρχές της εβδομάδας ο 16χρονος ενημερώθηκε ότι την Κυριακή θα ήταν έτοιμη η νέα του ταυτότητα, με το ολοκαίνουριο, αθώο όνομα.

Έχοντας ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, ο νεαρός έπιασε δουλειά σε ένα μαγαζί. Την Τετάρτη, το αφεντικό του τον έστειλε να βρει κάποια εμπορεύματα στην ταράτσα. Ο Οσάμα-Άχμαντ γλίστρησε και για να μην πέσει, άρπαξε ένα καλώδιο, έπαθε ηλεκτροπληξία και πέθανε.