Στο Δουβλίνο θα βρεθεί αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για συνομιλίες με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ. Το ταξίδι του Ντόναλντ Τουσκ γίνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για συμφωνία για το Brexit στο θέμα του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος ηγείται των Συνόδων Κορυφής και επιβλέπει και τη διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έγραψε στο Twitter πως στη συνάντηση θα συζητηθεί το Brexit και το πώς α αποφευχθεί «σκληρό» σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας.

Η εφημερίδα The Times γράφει σήμερα πως Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα του συνόρου της Ιρλανδίας. Το σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο που θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ μετά το Brexit.

Οι Times γράφουν πως η Βρετανία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ένα «πακέτο» εξουσιών στη Βόρεια Ιρλανδία, για να διευκολύνει τα τελωνειακά θέματα που θα προκύψουν με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η γεωργία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε πάντως πως έχει καταγραφεί πρόοδος στο θέμα, όχι όμως ακόμα επαρκής.