Για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου από τους παραστρατιωτικούς στη Λιβύη κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ελπίδες για μια νέα Λιβύη απειλούνται από τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών ομάδων των πρώην αντικαθεστωτικών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν καμία τιμωρία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ένα χρόνο μετά την επανάσταση στη χώρα, που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

«Πριν από ένα χρόνο οι Λίβυοι διακινδύνευσαν τις ζωές τους ζητώντας δικαιοσύνη. Σήμερα οι ελπίδες τους κινδυνεύουν να διεψευσθούν από τους παραστρατιωτικούς, που δεν πιστεύουν σε τίποτε, δεν σέβονται τους νόμους και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να τιμωρούνται», επισημαίνει η Ντονατέλα Ροβέρα, ειδική σύμβουλος της οργάνωσης σε θέματα κρίσεων και συγκρούσεων.

Η Ροβέρα αναφέρεται σε λίβυες ένοπλες ομάδες που βρίσκονται εκτός ελέγχου και στη γενικευμένη ατιμωρησία που τους επιτρέπει να διαπράττουν νέες βιαιότητες,

Τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν 11 κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι πρώην αντάρτες στην κεντρική και δυτική Λιβύη και σε δέκα από αυτά οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης ή ότι βασανίστηκαν. Πολλοί από τους κρατούμενους ομολόγησαν εγκλήματα όπως βιασμούς και ανθρωποκτονίες που δεν διέπραξαν, απλώς και μόνο για να γλυτώσουν τα βασανιστήρια.

«Μέχρι τώρα δεν έχει διεξαχθεί έρευνα, όποιες και αν είναι αυτές οι παραβιάσεις, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις κρατουμένων ή άλλα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και της ανθρωποκτονίας 65 ανθρώπων, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στις 23 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο στη Σύρτη», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία και ζητεί «να μεταφερθούν όλοι οι φυλακισμένοι σε νόμιμα κέντρα κράτησης υπό τον έλεγχο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου».