Έκθεμα ο θάλαμος που έσωσε τους χιλιανούς ανθρακωρύχους

Εκτίθεται από στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου


ΚΟΣΜΟΣ
3:14
11/02/2012
Έκθεμα ο θάλαμος που έσωσε τους χιλιανούς ανθρακωρύχους
loading

Το διασημότερο «ασανσέρ» του κόσμου, με το οποίο τον Οκτώβριο του 2010 διασώθηκαν οι 33 χιλιανοί ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε σήραγγα, σε βάθος 622 μέτρων, εκτίθεται από στο Λονδίνο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Επιστημών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο μεταλλικός θάλαμος, μήκους 3,9 μέτρων, διαμέτρου 54 εκατοστών και βάρους 460 κιλών είναι «το σύμβολο μιας αποστολής διάσωσης χωρίς προηγούμενο» εξήγησε η Κατρίνα Νίλσον.

«Θυμόμαστε όλοι μας τη στιγμή που ο πρώτος ανθρακωρύχος έφτασε στην επιφάνεια μετά από περίπου δέκα εβδομάδες (μέσα στο ορυχείο). Παρουσιάζοντας το θάλαμο στο μουσείο ελπίζουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα διάσωσης κατά την επιχείρηση αυτή», πρόσθεσε.

Ο κύλινδρος κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και περιλαμβάνει μια καμπίνα, ύψους 2,50 μέτρων, όπου μπορεί να μπει και να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος. Διαθέτει σύστημα ενδοεπικοινωνίας και αρκετό οξυγόνο για τα 15 λεπτά που χρειαζόταν μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια. Ο ανθρακωρύχος που έμπαινε μέσα φορούσε μια συσκευή που μετέδιδε πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία του, την κατανάλωση οξυγόνου και την θερμοκρασία. Στην περίπτωση που παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα κατά την ανάβαση, μπορούσε να αποσυνδέσει την καμπίνα του και να την οδηγήσει ξανά προς το βάθος του ορυχείου, όμως δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο θάλαμος, με την ονομασία «Φοίνικας», είναι βαμμένος στα χρώματα της χιλιανής σημαίας (κόκκινο, λευκό και μπλε) και έχει ήδη εκτεθεί στη Χιλή και την Αργεντινή. Οι επισκέπτες του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου θα μπορούν να τον δουν μέχρι τις 13 Μαΐου.

Οι 33 ανθραχωρύχοι είχαν εγκλωβιστεί σε ορυχείο της περιοχής Σαν Χοσέ και παρέμειναν εκεί επί 69 ημέρες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει