Το Ιράν επιδιώκει να αγοράσει δημητριακά πληρώνοντας σε χρυσό και πετρέλαιο και πλήρωσε με γεν για μια μεγάλη ποσότητα σιταριού στην πρώτη συμφωνία που συνήψε η χώρα αφότου οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές τροφίμων, δήλωσαν ευρωπαίοι εξαγωγείς σίτου.

Το Ιράν αγόρασε τουλάχιστον 200.000 τόνους μαλακού σιταριού την περασμένη εβδομάδα στην παγκόσμια αγορά από ιδιώτες πωλητές, ως επί το πλείστον αυστραλιανής προέλευσης, αλλά μερικοί έμποροι λένε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να κάλυψαν ένα μέρος της ποσότητας.

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την αρχή της φετινής χρονιάς λόγω του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έχουν επιφέρει αναστάτωση στη δυνατότητα του Ιράν να αγοράζει εισαγόμενα προϊόντα.

Οι κυρώσεις έχουν περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα της χώρας να λαμβάνει ευρώ και δολάρια, αναγκάζοντας την Τεχεράνη να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώνει για τις εισαγωγές της.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ιρανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε εταιρείες με έδρα την Ελβετία που μπορούν να χρηματοδοτούνται στην Ασία και χρησιμοποίησε συμβόλαια σε γεν για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για τους 200.000 τόνους σίτου.