Η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει το ένα τέταρτο της φετινής σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας κι έχει ωθήσει πολλούς αγρότες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Εξαιτίας της καταστροφής που έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες η ξηρασία και οι πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίνε εδώ και πολλές ημέρες την επικράτεια, η χώρα έχει ήδη επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν και ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί, εάν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Παρόλα αυτά, οι τιμές σιτηρών βρίσκονται ήδη σε υψηλά σχεδόν διετίας απειλώντας ουσιαστικά το «καλάθι της νοικοκυράς», αφού τα σιτηρά αποτελούν τη βάση για μία σειρά καταναλωτικών προϊόντων, από το ψωμί έως και τις τιμές κρέατος – τα σιτηρά αποτελούν το βασικό είδος διατροφής στα κτηνοτροφία.

Σημειώνεται ότι και η Ουκρανία μελετά την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές σταριού. Αυτή η κατάσταση ευνοεί τις ΗΠΑ, που απολαμβάνουν μια συγκριτικά καλή χρονιά στις σοδειές σιτηρών και αναμένεται να καταλάβουν μερίδια αγοράς από τους ευρωπαϊκούς σιτοβολώνες.