Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής εισαγγελίας τέσσερις αστυνομικοί θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, γιατί κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά εναντίον ενός μουσουλμάνου ύποπτου για τρομοκρατία.

Ο 36χρονος Μπαμπάρ Άχμαντ παρουσίασε τραύματα στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια μετά τη σύλληψή του στο νότιο Λονδίνο το Δεκέμβριο του 2003. Οι δικαστικές αρχές είχαν εκτιμήσει το 2004, ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για να ασκηθούν διώξεις.

Ένα χρόνο αργότερα όμως, όταν δικαστήριο της Βρετανίας ζήτησε από την αστυνομία του Λονδίνου να του δώσει αποζημίωση ύψους 60.000 λιρών (73.000 ευρώ), οι δικηγόροι του Άχμαντ ζήτησαν από την εισαγγελία να επανεξετάσει την υπόθεσή του.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις και ότι είναι σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον να κατηγορηθούν τέσσερις από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του Άχμαντ για τον τραυματισμό του», δήλωσε σήμερα ο Σάιμον Κλέμενς, της «Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «σοβαρές παραβιάσεις».

Οι αστυνομικοί Νάιτζελ Κόλεϊ, Τζον Ντόνοχιου, Ρόντρικ Τζέιμς-Μπόουεν και Μαρκ Τζόουνς θα κληθούν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου του Γουέστμινστερ στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσε από τη μεριά της ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να θέσει σε διαθεσιμότητα τους τέσσερις αστυνομικούς.

Ο Μπαμπάρ Άχμαντ δήλωσε σε ανακοίνωσή του «ενθουσιαμένος» από την απόφαση.

Ο Άχμαντ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε βρετανική φυλακή και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι μάζευε από το 1998 έως το 2003 μέσω του διαδικτύου χρήματα για να υποστηρίξει τρομοκρατικές ομάδες στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν.