Μία καλή σοδειά έπειτα από τις γόνιμες βροχές και η διανομή τροφίμων από οργανώσεις αρωγής απομάκρυναν τον κίνδυνο λιμού από τη Σομαλία παρότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί να επιδεινωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ είχε κηρύξει σε κατάσταση λιμού δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας τον περασμένο Ιούλιο και επέκτεινε την προειδοποίηση το Σεπτέμβριο σε έξι.

Αρχικά 750.000 Σομαλοί αντιμετώπισαν άμεσο κίνδυνο λιμού. Στη συνέχεια ο αριθμός αυτός έπεσε στους 250.000 ανθρώπους. Έξι μήνες μετά την κήρυξη λιμού, τέσσερα εκατομμύρια Σομαλών χρειάζονταν άμεση βοήθεια. Σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗε, ο αριθμός αυτός είναι 2,34 εκατομμύρια.

«Τα οφέλη είναι εύθραυστα και μπορούν να ανατραπούν αν δεν συνεχιστεί η υποστήριξη», δήλωσε ο συντονιστής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ στη Σομαλία.

«Υπάρχουν 1,7 εκατ. άνθρωποι στη νότια Σομαλία που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίση. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, καθαρό νερό, στέγη και άλλου είδους βοήθεια για να επιβιώσουν και η κατάσταση αναμένεται το Μάιο να επιδεινωθεί», τόνισε.

Παρότι η ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 180.000 ανθρώπους σε καταυλισμούς στο Μογκαντίσου βελτιώνουν την κατάσταση εκεί. Ωστόσο οι μάχες στα νότια και τα κεντρικά της χώρας εμποδίζει τη βοήθεια να φτάσει.