Από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που πλήττεται ολόκληρη η Ευρώπη, δε γλύτωσε ούτε η Ιταλία, από τις Άλπεις μέχρι την Σικελία. Στην Τεργέστη η ταχύτητα του ανέμου ξεπερνούσε νωρίτερα τα εκατό χιλιόμετρα την ώρα. Στο αεροδρόμιο της Μπολόνιας σήμερα το μεσημέρι πτήσεις ματαιώθηκαν λόγω του χιονιού που σκέπαζε τους αεροδιάδρομους και της ελλιπούς ορατότητας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο όρος Μόντε Ρόζα: -31 βαθμοί στην τοποθεσία αυτή, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο. Εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου Λε Μολινέτε του Τορίνο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα χειρουργούνται μόνον να επείγοντα περιστατικά.

Όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «πρόκειται για το ισχυρότερο κύμα ψύχους των τελευταίων είκοσι επτά χρόνων». Στην Γένοβα οι σιδηροδρομικές συνδέσεις έχουν παραλύσει λόγω του παγετώνα, ενώ και στις νέες συνοικίες της Λ’ Άκουιλα η κίνηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο προβλήματα εξ αιτίας των παγωμένων δρόμων.

Στην Φλωρεντία συνεχίζει να χιονίζει ενώ «στα λευκά» ντύθηκαν σήμερα το πρωί και τα περίχωρα της Ρώμης, μια σειρά από χωριά γνωστά ως Castelli Romani.

Το χιόνι κάλυψε και τους δρόμους της ιταλικής συμπρωτεύουσας, του Μιλάνου, όπου οι είσοδοι των σταθμών του μετρό παραμένουν ανοικτές για να μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι. Ειδικές ομάδες εθελοντών προσπαθούν να τους πείσουν να μην διανυκτερεύουν σε υπαίθριους χώρους, ενόψει και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που προβλέπεται για τις επόμενες ώρες.

Η κακοκαιρία, τέλος, επηρεάζει και τον αθλητισμό: η πρώτη εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, αποφάσισε την αναβολή των αγώνων Σιένα- Κατάνια και Μπολόνια -Φιορεντίνα που επρόκειτο να γίνουν στις 20:45.

Ο πάγος, στα γήπεδα της Μπολόνια και της Σιένα, δεν θα επέτρεπε μια ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Δεν αποκλείεται να αποφασισθεί η ακύρωση και άλλων ματς που έχουν προγραμματισθεί για απόψε, όπως του Νοβάρα -Κιέβο -παίζεται στην βορειοδυτική Ιταλία- και Ουντινέζε- Λέτσε , στην πόλη Ούντινε, κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία.