Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, ένας στην Τσεχία, ένας στη Σλοβακία και τέσσερις στη Λετονία από το κύμα ψύχους που έχει «παραλύσει» πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε -30 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 29 ως 61 ετών και μία 83χρονη γυναίκα πέθαναν το τελευταίο 24ωρο κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εξάλλου το τελευταίο 24ωρο 27 άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα λόγω της κακής λειτουργίας εγκαταστάσεων θέρμανσης που λειτουργούν με κάρβουνο. Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Συνολικά από την Παρασκευή που ενέσκηψε το κύμα ψύχους, 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πολωνία, κυρίως άστεγοι, ενώ από το Νοέμβριο οι νεκροί ανέρχονται σε συνολικά 58, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Βλαντισλάβ Κοσίνιακ-Καμίσζα, απηύθυνε σήμερα έκκληση για αλληλεγγύη στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

«Δεν σκοτώνει το κρύο τους ανθρώπους. Η αδιαφορία τους σκοτώνει» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.

Στην Τσεχία ένας 47χρονος άστεγος βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ στην πόλη Καρβίνα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ στην Σλοβακία άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το κρύο. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα φέτος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή.

Στη Λετονία, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους -27 βαθμούς, τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν αναμφίβολα από φωτιές που είχαν ανάψει οι άνθρωποι για να ζεσταθούν, οι οποίες επεκτάθηκαν στα ξύλινα σπίτια.

Παράλληλα στη Ρωσία 28 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο από την 1η Νοεμβρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Η θερμοκρασία στη Μόσχα κυμαίνεται την ημέρα γύρω στους -22 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή περίπου 7 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή αυτή.

Επίσης στην κεντρική πόλη της Σιβηρίας Νοβοσιμπίρσκ, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί λόγω της έκθεσής τους στο κρύο, σύμφωνα με τις αρχές. Οι περισσότεροι αρρώστησαν την ώρα που περίμεναν κάποιο δημόσιο μέσο μεταφοράς καθώς η θερμοκρασία την ημέρα κυμαίνεται στους -32 βαθμούς Κελσίου και τη νύχτα στους -46 βαθμούς Κελσίου.

Η ισχυρή χιονόπτωση ανάγκασε εξάλλου τις αρχές κλείσουν το αεροδρόμιο της πόλης Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, το κρύο έχει προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως στην Κορσική, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση περισσότερων από 30.000 νοικοκυριών και έχει περιοριστεί η κυκλοφορία. Στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει, αλλά σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν στους έως -14 βαθμούς Κελσίου και οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή «σχέδια για την αντιμετώπιση μεγάλου ψύχους».