Δεν ήλθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος της Καταλονίας που καθαιρέθηκε από την Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι ο καταλανός πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.

Ο Πουτζντεμόν έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες κατά την οποία είπε ότι αποδέχεται τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αλλά ζήτησε δικαστικές εγγυήσεις πριν επιστρέψει στην Ισπανία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζντεμόν να έρθει στο Βέλγιο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

«Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης», προστίθεται στη δήλωση. Ο Πουτζντεμόν θα αντιμετωπισθεί στο Βέλγιο «όπως οποιοσδήποτε άλλος ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», προστίθεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.