«Αβάσιμες» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Καταλονίας, που καθαιρέθηκε την Παρασκευή από την ισπανική κυβέρνηση, Κάλρες Πουτζντεμόν, τις κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι δεν ζητεί άσυλο στο Βέλγιο αλλά μετέβη στη χώρα για να θέσει το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης. Ανακοίνωσε δε πως θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις» και πως δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ανακοίνωσε πως «τμήμα της καταλανικής κυβέρνησης» θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Ο Καταλανός πρόεδρος τόνισε πως αποδέχεται τη «δημοκρατική πρόκληση» της 21ης Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν τοπικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη. Δεσμεύτηκε δε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να «καθυστερήσει» η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. «Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα» είπε.