Ο λίβυος υπουργός Άμυνας συνομίλησε με μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Μπάνι Ουάλιντ, πρώην προπυργίου των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, όπου μαχητές εξεδίωξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

«Ο υπουργός ήλθε εδώ σήμερα και μιλάμε μαζί του για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα» δήλωσε ο Αζίζ αλ Τζμαΐλι, μέλος τοπικού συμβουλίου στην Μπάνι Ουάλιντ, 150 χλμ. νότια της Τρίπολης, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης βρίσκονται σε θέσεις γύρω από την πόλη.

Ο υπουργός Οσάμα αλ Τζαουάλι ανήκει στην μεταβατική κυβέρνηση που ορίστηκε το Νοέμβριο από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το αυτοδιορισμένο όργανο εκπροσώπησης των εξεγερμένων που έχει τη στήριξη της Δύσης.

Ο Τζμαΐλι, μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι μια ειρηνευτική δύναμη, που έχουν σχηματίσει δυνάμεις πιστές στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο από άλλες πόλεις στην περιοχή, έστησαν σημεία ελέγχου έξω από την Μπάνι Ουάλιντ.

Τη Δευτέρα μαχητές επιτέθηκαν σε στρατόπεδο δυνάμεων που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό και εξαναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Οι πολίτες της Μπάνι Ουάλιντ, όπου ζουν κυρίως μέλη της φυλής Ουαρφάλα, ανέφεραν ότι διορίζουν δική τους κυβέρνηση και δεν θέλουν να ελέγχονται από τις νέες αρχές στην Τρίπολη. Διέψευσαν ότι είναι υποστηρικτές του Καντάφι, όπως είχε μεταδοθεί χθες.

Η κρίση στην πόλη ερμηνεύεται ως δοκιμασία για το νέο καθεστώς της Λιβύης, που ανέτρεψε τον Καντάφι πέρυσι.