Τη ζωή κόστισε στον 31χρονο πολιτικό κρατούμενο Βίλμαρ Βιγιάρ η απεργία πείνας διάρκειας 50 ημερών. Ο νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της χώρας, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος Ελισάρντο Σάντσες, διευθυντής της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ο Βίλμαρ Βιγιάρ είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από δικαστήριο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ο Βίλμαρ Βιγιάρ απεβίωσε.

Σύμφωνα με τον Σάντσες, ο Βίλμαρ Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα.

H Επιτροπή «θεωρεί πως η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Ο θάνατος αυτού του πολιτικού κρατουμένου επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο ιστότοπο Yohandry.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας. Το 2010, ο Ορλάντο Σαπάτα, 42 ετών, απεβίωσε έπειτα από νηστεία 85 ημερών. Θεωρούνταν «κρατούμενος συνείδησης» από τη Διεθνή Αμνηστία.