Δικαστήριο του Όσλο θα ζητήσει νέα ψυχιατρική εξέταση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης τον Ιούλιο στη νορβηγική πρωτεύουσα μετά το δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε στη χώρα όταν ομάδα ειδικών τον έκρινε ψυχωτικό και ποινικά ανεύθυνο.

Δεκάδες άτομα που επέζησαν της πολύνεκρης επίθεσης του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και άλλοι πολίτες ζήτησαν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση με το επιχείρημα ότι μόνο κάποιος που έχει πλήρη συναίσθηση θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθέσεις.

Δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Όσλο πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου αν θα ζητήσει την ψυχιατρική επανεξέταση του δράστη.

Ο Μπρέιβικ ομολόγησε ότι πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση με στόχο κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια δολοφόνησε άλλους 69 σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος σε γειτονικό νησί για να τιμωρήσει -όπως είπε – τους προδότες με την φιλομεταναστευτική πολιτική.

Σύμφωνα με την νορβηγική διαδικασία, η δίκη του 32χρονου θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου ανεξάρτητα από την ψυχική του κατάσταση.