Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, ενώ με γοργούς ρυθμούς εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ερμπίλ και τα περίχωρα, εγκαταλείπουν την περιοχή εν όψει της έναρξης απαγόρευσης πτήσεων προς το Αεροδρόμιο της πόλης. Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας δηλώνουν εργαζόμενοι που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.

Στον αεροπορικό αποκλεισμό ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει και η αεροπορική εταιρία του Κατάρ από σήμερα και για δύο μέρες.

«Είμαστε σύμφωνοι για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμίρ Πούτιν μετά την τρίωρη συνολικά συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν περιορίστηκε να πει ότι η θέση της Ρωσίας στο θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και εξήρε τον ρόλο του Ερντογάν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών την Ηνωμένων πολιτειών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία με την οποία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την Νοτιοανατολική Τουρκία. Στο μεταξύ, στις επιχειρήσεις κατά του PKK που είναι σε εξέλιξη και μέσα στο Βόρειο Ιράκ στην περιοχή Kanimasi απέναντι από την Τσουκούρτζα, σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης τρία μέλη του PKK και τραυματίστηκαν άλλοι 4 Τούρκοι στρατιώτες όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα ανακοίνωσαν ότι στις χθεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Avaşin-Basyan, Metina και Gara σκοτώθηκαν 13 μέλη του PKK.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η ευρείας κλίμακας άσκηση που πραγματοποιείται από την 18η του Σεπτέμβρη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κλειστή πλέον συνοριακή πύλη Habur, με την συμμετοχή και Ιρακινών στρατιωτών. Μάλιστα για πρώτη φορά οι μονάδες επιχείρησαν και την νύχτα. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η στρατιωτική λύση θα είναι η τρίτη και τελευταία επιλογή.

Απαγορεύονται από σήμερα το απόγευμα οι διεθνείς πτήσεις στο Κουρδιστάν ως αντίποινα

Οι διεθνείς πτήσεις προς και από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αναμένεται να ανασταλούν από τις 6.00 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, μετά την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων σε αντίποινα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια, συμμορφωνόμενες με μια σημείωση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Η Lufthansa και η Austrian είναι οι μοναδικοί αερομεταφορείς που έχουν κρατήσει τουλάχιστον μία προγραμματισμένη πτήση μετά την προθεσμία αυτή. Ωστόσο εκπρόσωπος του ομίλου της Lufthansa δήλωσε σήμερα το πρωί πως η εταιρία μελετά εάν θα πρέπει να ακυρώσει πτήσεις της. Η Lufthansa πετάει μία φορά την εβδομάδα στο Αρμπίλ, κάθε Σάββατο, ενώ η θυγατρική της, Austrian Airlines, πετάει καθημερινά.

Εξακολουθούν να επιτρέπονται οι εσωτερικές πτήσεις προς και από το Κουρδιστάν, άρα οι ταξιδιώτες θα μπορούν να μεταβαίνουν εκεί κυρίως τράνζιτ, μέσω του αεροδρομίου της Βαγδάτης, το οποίο θα αντιμετωπίσει αυξημένη κυκλοφορία.

Τα κουρδικά αεροδρόμια διαχειρίζονται το 40 με 50% της συνολικής διεθνούς κυκλοφορίας του Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, ο Τάχερ Αμπντάλα, γενικός διευθυντής του αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια. Οι επιχειρήσεις check-in στο διεθνές αεροδρόμιο του Αρμπίλ διεξάγονταν ομαλά σήμερα το πρωί και δεν υπήρχαν ενδείξεις προβλημάτων.

Εννέα στους δέκα Κούρδους του Ιράκ ενέκριναν την απόσχιση από την κεντρική κυβέρνηση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα και προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης και άλλων κυβερνήσεων οι οποίες φοβούνται ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν ανάμεσα στο Κουρδιστάν και στη Βαγδάτη.