Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια στην κλιμακούμενη κρίση ανάμεσα στην Καταλονία και την ισπανική κυβέρνηση απηύθυνε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου.

Το αγκάθι που ανέβασε το θερμόμετρο ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και τη Μαδρίτη είναι η πρόσθεση της πρώτης να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

«Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, αποτελεί χρέος μου, ως δημάρχου της πρωτεύουσας της Καταλονίας Βαρκελώνης, να απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη μεσολαβητικής προσπάθειας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας για τη εξεύρεση δημοκρατικής λύσης» γράφει η Αντρα Κολάου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian.

Η Κολάου τονίζει πως είναι αναγκαία «η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλονίας απέναντι σε κύμα καταστολής, που εφαρμόζεται από το ισπανικό κράτος» και επισημαίνει πως το θέμα της ανεξαρτησίας δεν είναι «θεσμική διαμάχη» αλλά «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση».

Η δήμαρχος εκφράζει την αντίθεσή της στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και είναι επικριτική με τις «μονομερείς ενέργειες» της τοπικής κυβέρνησης, εξαπολύει όμως κατηγορίες και προς την «αδιάλλακτη κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι» θεωρώντας την υπεύθυνη για την «επιδείνωση της κατάστασης».

«Οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται από τις απειλές σύλληψης 700 δημάρχων, το κλείσιμο ιστοσελίδων του διαδικτύου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης» γράφει η Κολάου.

werwete