Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Νικ Κλεγκ θα είναι οικοδεσπότης την Δευτέρα σε μια συνάντηση φιλελεύθερων ευρωπαίων πολιτικών κατά την οποία εκτιμάται ότι θα γίνει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, μετά το βέτο που άσκησε το Λονδίνο στην νέα ευρωπαϊκή συνθήκη τον Δεκέμβριο.

Στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην βρετανική πρωτεύουσα θα πάρουν μέρος, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να συναινέσει στα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας και να υπογράψει μια συνθήκη που προβλέπει μια σειρά αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν απέσπασε παραχωρήσεις.

Ο Κάμερον αξίωνε την προστασία του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Σίτι του Λονδίνου. Το βέτο που άσκησε απομόνωσε τη Βρετανία κι επαινέθηκε από στελέχη των Τόρις, αλλά απογοήτευσε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Κλεγκ.

Ο Κλεγκ, ο οποίος είπε στον Κάμερον πως η κίνηση αυτή «έβλαψε τη Βρετανία», υποσχέθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες συνεργασίας με την ΕΕ για να αποφευχθεί η πιθανότητα η χώρα να χάσει κι άλλη επιρροή στις Βρυξέλλες. «Αυτή η συνάντηση είναι σαφώς μέρος των προσπαθειών του», δήλωσε μια εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Βρετανικής κυβέρνησης.