Επείγουσα είναι η ανάγκη για παροχή βοήθειας σε χιλιάδες Νοτιοσουδανούς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες στο χωριό Πιμπόρ στη μεθοριακή επαρχία Τζονγκλέι, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστεί μια επείγουσα επιχείρηση για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βιαιοτήτων», δήλωσε η συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη χώρα Λίζε Γκράντε. «Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν καταφύγει στα δάση επανέρχονται στο χωριό. Είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και έχουν ανάγκη βοήθεια», πρόσθεσε.

Περίπου 6.000 ένοπλοι νέοι από την φυλή Λου Νουέρ εισέβαλαν στο χωριό Πιμπόρ, που κατοικείται από μέλη της φυλής Μούρλε και αφού έκαψαν τις περισσότερες κατοικίες λεηλάτησαν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, περίπου 150 άνθρωποι-κυρίως γυναίκες και παιδιά-έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπολογιστεί σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, εκτιμά η Γκράντε. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογραμμίζει τέλος ότι «οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις απειλούνται από την συνεχιζόμενη έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή».

Μέσα στο 2011 στο Τζονγκλέι, οι βιαιότητες ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, οι κλοπές ζώων από καταυλισμούς και τα αντίποινα έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.100 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 60.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες του, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.