Ο Chris Kyle, μεγάλωσε στο Τέξας κυνηγώντας ελάφια και πυροβολώντας με ένα τουφέκι που του είχε αγοράσει ο πατέρας του, για να καταλήξει στον αμερικανικό στρατό σαν ελεύθερος σκοπευτής και να πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο στο Ιράκ με την εκπληκτική ευστοχία του. Όταν το 2009 αποστρατεύτηκε, είχε συγκεντρώσει ένα σωρό διακρίσεις και μετάλλια και είχε σπάσει ένα ρεκόρ στην αμερικανική πολεμική ιστορία: αυτό του φονικότερου ελεύθερου σκοπευτή!

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον αμερικανικό στρατό, ο Chris Kyle πυροβόλησε εύστοχα και σκότωσε 255 εχθρούς, εκ των οποίων οι 160 επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το Πεντάγωνο. Ο αριθμός αυτός, τον κατατάσσει στη νούμερο ένα θέση των ελεύθερων σκοπευτών του στρατού της χώρας με τις περισσότερες επιτυχημένες βολές.

Το όνομα του είχε γίνει γνωστό και στις τάξεις των ανταρτών στο Ιράκ, οι οποίοι του έδωσαν το προσωνύμιο «Al-Shaitan Ramad» που σημαίνει ο διάβολος του Ramad, μια πόλη του Ιράκ. Ακόμη, τον επικήρυξαν για 20.000 δολάρια, κάτι που ο ίδιος ο Chris Kyle αποκάλεσε «τιμή» για αυτόν σε συνέντευξη που έδωσε.

Η πιο διάσημη εύστοχη βολή που έριξε ποτέ, ήταν αυτή έξω από την επαρχία Sadr της Βαγδάτης το 2008. Είχε εντοπίσει έναν αντάρτη που κουβαλούσε έναν εκτοξευτή πυραύλων σε μικρή απόσταση από στρατιωτικό άγημα. Αν και ο αντάρτης βρίσκονταν σε απόσταση 1.920 μέτρων ο Chris Kyle δεν αμφέβαλε για τις ικανότητες του. Άρπαξε το 338 Lapua Magnum όπλο του, στόχευσε και πίεσε τη σκανδάλη. Ο άντρας έπεσε νεκρός.

Μετά από την 10χρονη υπηρεσία του στον αμερικανικό στρατό, ο Chris Kyle πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου, όπως δήλωσε, «να σώσω το γάμο μου». Σήμερα ο σκοπευτής, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «American Sniper», στην οποία εξιστορεί τη ζωή και τα κατορθώματα του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και θεωρείται ο φονικότερος σκοπευτής στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, αυτό δεν ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιθέτως, ούτε καν πλησιάζει την αποτελεσματικότητα του φιλανδού Simo Häyhä, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, έσπειρε το θάνατο σε 542 σοβιετικούς στρατιώτες.