Ο «δικός μας», ποντιακής καταγωγής, Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, η Αμερικανίδα αστροναύτης Πέγκι Γουίτσον και ο επίσης Αμερικανός Τζακ Φίσερ, επέστρεψαν στη γη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσγειώθηκαν με τη ρωσική διαστημική κάψουλα «Σογιούζ» στη στέπα του Καζακστάν, τα χαράματα της Κυριακής, επιστρέφοντας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

18414927
Γουίτσον-Γιουρτσίχιν-Φίσερ μετά την επιστροφή τους

H 57χρονη Γουίτσον, η οποία παρέμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 288 μέρες (πάνω από εννέα μήνες), έχει συνολικά 665 μέρες στο διάστημα και κατέχει πλέον το ρεκόρ διαστημικής παραμονής μεταξύ των Αμερικανών αστροναυτών (ανδρών και γυναικών), καθώς και το ρεκόρ μεταξύ των γυναικών αστροναυτών παγκοσμίως. Ήδη, της δόθηκε το προσωνύμιο «νίντζα του διαστήματος». Σπούδασε βιοχημικός, έγινε αστροναύτης το 1996 και, μεταξύ άλλων ρεκόρ, είναι η πρώτη γυναίκα που διοίκησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μετά και την πέμπτη αποστολή του που μόλις ολοκληρώθηκε, ο βετεράνος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos συμπλήρωσε πλέον 673 μέρες στο διάστημα (έχοντας έτσι οκτώ περισσότερες από τη Γουίτσον) και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών, με τη Γουίτσον στην όγδοη θέση. Στη Νο1 θέση βρίσκεται ο Ρώσος Γκενάντι Παντάλκα με 878 μέρες στο διάστημα.

Ο νεοφώτιστος Τζακ Φίσερ, που έκανε το πρώτο διαστημικό ταξίδι του, έχει πια στο ενεργητικό του 136 μέρες στο διάστημα.

Λόγω των καταστροφών του τυφώνα «Χάρβεϊ» στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν μπόρεσε να στείλει στο Καζακστάν αεροπλάνο από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας για να παραλάβει τους δύο αστροναύτες της. Γι’ αυτό, προσφέρθηκε ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) να μεταφέρει τους Γουίτσον και Φίσερ στην Κολωνία της Γερμανίας, από όπου τους παρέλαβε η NASA. Ο Γιουρτσίχιν μεταφέρθηκε στη Μόσχα.

Αυτή τη στιγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται τρεις αστροναύτες (ο Αμερικανός Ράντι Μπρέσνικ που είναι πλέον κυβερνήτης αντί του Γιουρτσίχιν, ο Ρώσος Σεργκέι Ριαζάνσκι και ο Ιταλός Πάολο Νέσπολι), ενώ θα προστεθούν άλλοι τρεις (δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος) στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πηγή φωτογραφίας: NASA TV