Η Πορτογαλία, η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο πολλές δασικές πυρκαγιές στο κέντρο της χώρας, δέχθηκε ενισχύσεις από τη γειτονική Ισπανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλοβοήθειας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η αρωγή προς την Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή μια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ την Ισπανία που προσέφερε γρήγορα την υποστήριξή της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμου Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντίδραση στις κρίσεις Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Ισπανία προσέφερε 120 πυροσβέστες 27 οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αναπτύχθηκαν από χθες Κυριακή δίπλα στα πορτογαλικά μέσα και ένα Canadair που προσέφερε το Μαρόκο στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC).

Σήμερα το μεσημέρι στον ιστότοπό της η ANPC ανέφερε πως στο σύνολο της επικράτειας εξακολουθούν να υπάρχουν έξι ενεργές πυρκαγιές που θεωρούνται «σημαντικές» και αντιμετωπίζονται από σχεδόν 1.300 πυροσβέστες, 400 οχήματα και μια τριανταριά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι σημαντικότερες εστίες, οι οποίες ενισχύονται από την ξηρασία και τον καύσωνα, μαίνονται στο κέντρο της χώρας, στις περιφέρειες Σανταρέμ, Κοΐμπρα και Καστέλο Μπράνκο.

Η Πορτογαλία ενεργοποιεί για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλοβοήθειας. Η χώρα είχε προσφύγει σ’ αυτόν στα μέσα Ιουνίου, όταν μια γιγάντια δασική πυρκαγιά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 200 είχαν τραυματισθεί κοντά στο Πεντρογκάο Γκράντε. Η πυρκαγιά έκαιγε επί πέντε ημέρες σ’ αυτή την περιοχή στο κέντρο της χώρας.