Σημαντική πτώση στις αγορές των Χριστουγέννων σημειώθηκε φέτος στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων καταναλωτών. Σύμφωνα με την ένωση Codacons, οι Ιταλοί ξόδεψαν φέτος συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κάθε οικογένεια, διέθεσε για τα δώρα των Χριστουγέννων 166 ευρώ, 48 ευρώ το κάθε μέλος της.

Ο τύπος σημειώνει σήμερα ότι «πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας, από τότε, δηλαδή, που ο κόσμος είχε τρομάξει με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων».

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και σε ότι αφορά τις επικείμενες εκπτώσεις (στην Ρώμη θα αρχίσουν στις 5 Ιανουαρίου). Σύμφωνα, πάντα, με την Codacons και τον πρόεδρό της Κάρλο Ριέντσι, «αναμένεται να σημειωθεί πτώση των πωλήσεων από το 30% μέχρι και το 40%. Σε μια φάση σοβαρής οικονομικής κρίσης, οι πολίτες δεν πρόκειται να επωφεληθούν των εκπτώσεων και θα συνεχίσουν να περικόπτουν τις αγορές τους. Η μείωση, κατά συνέπεια, θα είναι οπωσδήποτε άκρως αισθητή».

Ο δε Ροζάριο Τρεφιλέττι, πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori, προσθέτει ότι «όλα αυτά δείχνουν ότι παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης Μόντι ( που θα κοστίσουν, σε κάθε οικογένεια, 1.129 ευρώ) επείγει η έναρξη μιας νέας φάσης ανάπτυξης, με ουσιαστικές επενδύσεις στους διάφορους παραγωγικούς τομείς».

Κατά των έκτακτων οικονομικών μέτρων τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρ’ όλο που το κόμμα του την προηγούμενη εβδομάδα τα υπερψήφισε στο κοινοβούλιο. «Οι νέοι αυτοί φόροι κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την κατανάλωση και να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «παραμένει πάντα στο πολιτικό προσκήνιο».