Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με εκατέρωθεν απειλές, αλλά και οι δηλώσεις του Τραμπ ότι εξετάζει στρατιωτικές επιλογές για τη Βενεζουέλα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε «λάδι στη φωτιά» προειδοποιώντας την Πιονγκγιανγκ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι στα μέσα Αυγούστου θα μπορεί να χτυπήσει με 4 πυραύλους το νησί που αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ.

Στην πολεμική αυτή ρητορική που ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άφησε σαφείς αιχμές για την επιθετική ρητορική των δύο ηγετών, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε σε στρατιωτικές λύσεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Η λεκτική κλιμάκωση σίγουρα δεν λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι «στρατιωτικές λύσεις» είναι έτοιμες και με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Η Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι μία κλιμάκωση θα ήταν λάθος απάντηση στο πρόβλημα.

Η Ρωσία από την πλευρά της διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μίας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Β. Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα στο τέλος να υπερισχύσει η κοινή λογική.

Έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, και στον Κιμ Γιονγκ Ουν να «ηρεμήσουν» απηύθυνε και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός πυρηνικός πόλεμος.

Η Γαλλία έκανε λόγο για «αποφασιστικότητα» του Αμερικανού προέδρου που δεν δέχεται «ένα μέρος του εδάφους τους μπορεί να είναι αντικείμενο πυρών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων».

Όπως δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση με τους πυρηνικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «υπευθυνότητα και αποκλικάμωση».

Μέτωπο Τραμπ με τη Βενεζουέλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες με μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για μια στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα είναι «μια πράξη τρέλας» δήλωσε την Παρασκευή ο βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο στην κρατική τηλεόραση.

Ο υπουργός Πληροφοριών Ερνέστο Βιγιέγκας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε την απειλή των ΗΠΑ «μια άνευ προηγουμένου απειλή ενάντια στην εθνική κυριαρχία».