Η χήρα του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, πέρασε σήμερα τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για να αποτίσει φόρο τιμής στο Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος πέθανε πριν από εννέα ημέρες.

Η Λι Χι Χο, 90 ετών, συνοδεύεται στο ταξίδι της από την πρόεδρο του ομίλου Χιουντάι, Χιουν Γέονγκ Εούν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

«Ελπίζω ότι το ταξίδι μας στη Βόρεια Κορέα θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η Λι σε μήνυμα που διάβασε ο βοηθός της προτού διασχίσει τα σύνορα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 17μελούς αντιπροσωπείας.

Η Λι και η Χιουν επιτράπηκε να περάσουν στη Βόρεια Κορέα λόγω των δεσμών τους με την Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ Ντάε Γιιονγκ είχε ακολουθήσει μια πολιτική εκτόνωσης των διπλωματικών σχέσεων με το βορρά κατά την προεδρία του (1998-2003) ενώ ο σύζυγος της Χιουν, Τσουνγκ Μονγκ Χουν, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον Κιμ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Δεν θα παραστεί όμως στην κηδεία του, που θα γίνει την Τετάρτη.