Τη διεύρυνση της συνεργασίας τους συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μασούντ Μιρ Καζεμί, στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Κεγκιάνγκ, καθώς και άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Κίνας, το Ιράν αποτελεί «σοβαρό ενεργειακό προμηθευτή, από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας».

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κίνας τόνισε ότι «θα επιδιώξει η συνεργασία με το Ιράν να διευρυνθεί, να διατηρηθούν οι διαβουλεύσεις κι η πολιτική εμπιστοσύνη με την Τεχεράνη και να συνάπτονται συμβόλαια».

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι εκδηλώνεται κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με δήλωση του Ιρανού πρεσβευτή στο Πεκίνο, Μεχντί Σαφαρί, «συναντά την έγκριση του Ιράν».

Η Κίνα, μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με δικαίωμα «βέτο», αρνείται τη νέα σειρά εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και Ε.Ε..

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Κίνα από έτος σε έτος μειώθηκαν φέτος σε ποσοστό 30%. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι «αυτό είναι απλά το αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών ιρανικού μαύρου χρυσού και τίποτε άλλο».