Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έφθασαν σήμερα στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας στην Πολωνία και τη Γερμανία, τη στιγμή που το Brexit επισκιάζει την εικόνα της Βρετανίας στο εξωτερικό.

Το ταξίδι, που οργανώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν συνδέεται επίσημα με τις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και της ΕΕ, αλλά τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «Brexit diplomacy tour», δηλαδή για μια διπλωματική περιοδεία για το Brexit.

rbroypl1

Για τη Βαρσοβία, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία: σχεδόν ένα εκατομμύριο Πολωνοί δουλεύουν πέρα από τη Μάγχη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρότι έχει στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις του Λονδίνου με τους συμμάχους του στη γηραιά ήπειρο, αυτό το επίσημο ταξίδι περιλαμβάνει μια ισχυρή ιστορική συνιστώσα, έδαφος λιγότερο δύσκολο σε σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα.

rbroypl3

Στην Πολωνία όπου είναι καλεσμένοι του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της συζύγου του, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα επισκεφτούν το Μουσείο της Εξέγερσης στη Βαρσοβία και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Στάτχοφ, που ιδρύθηκε το 1939 από τους Γερμανούς εκεί που ήταν τότε το έδαφος της ελεύθερης πόλης Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντανσκ). Στην ίδια πόλη, θα συναντήσουν κατά κάποιον τρόπο τη ζωντανή ιστορία, καθώς θα μεταβούν στο Μουσείο του Κινήματος Αλληλεγγύη, όπου θα συναντήσουν τον πρώην ηγέτη του και πρώην πρόεδρο της Πολωνίας, νομπελίστα Ειρήνης Λεχ Βαλέσα.

rbroypl4

Στη Γερμανία, το πριγκιπικό ζεύγος θα μεταβεί στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ένα ακόμη μνημείο που θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Καθεμιά από τις συναντήσεις αυτές με την Ιστορία περιλαμβάνει συνάντηση με επιζήσαντες.

rbroypl5

Ωστόσο οι βρετανοί γαλαζοαίματοι θα δουν και τη σύγχρονη Πολωνία, θα συναντηθούν με νεαρούς επιχειρηματίες στην κορυφή ενός υπερσύγχρονου ουρανοξύστη στη Βαρσοβία και θα δουν το πολύ πρόσφατο σαιξπηρικό θέατρο στο Γκντανσκ, παραπέμποντας στους παμπάλαιους δεσμούς μεταξύ αυτού του λιμανιού της Βαλτικής και της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης της Ευρώπης.

rbroypl1

Η συνάντηση με ηθοποιούς που θα φορούν κοστούμια ελισαβετιανής εποχής θα μπορούσε να διασκεδάσει επίσης τα δυο παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέιτ, τον 4χρονο Τζορτζ και τη δίχρονη Σαρλότ, αν μετάσχουν σε αυτό το σημείο του προγράμματος.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα δείξει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πιλότο ελικοπτέρων, το κέντρο εκπαίδευσης της Airbus και την αλυσίδα συναρμολόγησης του Airbus A320.

rbroypl6

Στις δύο χώρες, ο Ουίλιαμ δεν θα είναι μόνο επισκέπτης: θα είναι επίσης ο οικοδεσπότης στις δεξιώσεις που θα δοθούν για εκλεκτούς καλεσμένους με την ευκαιρία των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ, στον Πορτοκαλεώνα του βασιλικού πάρκου του Λαζιένκι στη Βαρσοβία και στην κατοικία του βρετανού πρεσβευτή στο Βερολίνο.

rbroypl8