Το ναυάγιο την Κυριακή της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στα παγωμένα νερά της Θάλασσας του Οχότσκ στη Ρωσία οφείλεται σε σειρά παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας, αλλά και σε ανευθυνότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ειδικός.

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για επιζώντες. Από τους 67 επιβαίνοντες στην πλατφόρμα μόνο 14 διασώθηκαν.

Οι κανόνες ασφαλείας δεν έγιναν σεβαστοί στη διάρκεια της ρυμούλκησης της πλατφόρμας Κολσκάγια προς τη νήσο Σαχαλίνη, τόνισε ο Μπόρις Νικίτιν από το Ινστιτούτο Πετρελαίου και Αερίου στην εφημερίδα Novye Izvestia.

«Οι επιβαίνοντες θα έπρεπε να συγκεντρωθούν αμέσως στη γέφυρα και όχι να παραμείνουν στο εσωτερικό, θα έπρεπε να τους πουν να φορέσουν σωσίβια και να πέσουν στη θάλασσα, γιατί θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν από το να περιμένουν να βυθιστούν με την μεταλλική κατασκευή», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, μέλη του πληρώματος περίμεναν να μεταφερθούν με ελικόπτερα ενώ η πλατφόρμα αναποδογύρισε.

Επίσης, πάνω στην πλατφόρμα βρίσκονταν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που χρειάζονταν.

Ακόμα ήταν τελείως ανεύθυνο να ρυμουλκηθεί η πλατφόρμα μέσα στον Δεκέμβριο γιατί «οι καιρικές συνθήκες αυτήν την εποχή είναι ιδιαίτερα ασταθείς στην Θάλασσα του Οχότσκ. Ολες οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου», κατέληξε ο Νικίτιν.