Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας πρέπει να στείλει εκ νέου επιθεωρητές στη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσουν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, όπως μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο θάνατος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ βύθισε την περιοχή σε αβεβαιότητα για τη σταθερότητα στο κράτος αυτό, το οποίο προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εξεδιώχθησαν από τη Βόρεια Κορέα το 2009 και η επιστροφή τους θα θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ κάνει σοβαρές προσπάθειες για τον αφοπλισμό της.

«Η εκ νέου αποστολή επιθεωρητών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόνγκ είναι απολύτως απαραίτητη για την πρόοδο στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης», τόνισε ο Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τις δραστηριότητες επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα από τη στιγμή που υπάρξει σχετική συμφωνία στη διάρκεια των εξαμερών συνομιλιών.

Ο Αμάνο επισκέφθηκε το Τόκιο για να συναντηθεί με τον Γκόσι Χοσόνο, υπουργό αρμόδιο για τη διαχείριση της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και με άλλους υπουργούς.