Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ και στοίχισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς.

Τρεις Άραβες Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας τους δύο αστυνομικούς. Οι δράστες έπεσαν νεκροί με τη σειρά τους από πυρά Ισραηλινών ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία των Τεμενών.

Όπως μετέδωσε το AFP, πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στον τομέα αυτόν που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση, προσθέτοντας: «Το επεισόδιο αυτό μπορεί να πυροδοτήσει νέα βία. Όλοι θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ συνεχάρη επίσης τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που έσπευσαν να καταδικάσουν τη βία και να διαβεβαιώσουν ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιεροί τόποι της Ιερουσαλήμ.

Η Πλατεία των Τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάμ, έκλεισε μετά την επίθεση, ενώ ματαιώθηκε και η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής στον χώρο αυτόν.

Μετά την επίθεση συνελήφθη από την ισραηλινή αστυνομία ο μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμεντ Χουσέιν, όπως έγινε γνωστό από πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Ο μουφτής είχε πάει, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους, κοντά στην Πύλη των Λεόντων, στην παλιά πόλη, για να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο της Πλατείας των Τεμενών.

«Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν τον σεΐχη» είπε ο Χάλεντ Χάμο, ένας από τους σωματοφύλακές του. «Δεν γνωρίσουμε τίποτα για τον πατέρα μου που οδηγήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα» της ανατολικής Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε ο γιος του, Τζιχάντ Χουσέιν. «Ήμουν μαζί του, δεν έκανε τίποτα και δεν ξέρω γιατί τον συνέλαβαν», πρόσθεσε.

Μετά από λίγη ώρα ωστόσο Ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμεντ Χουσέιν αφέθηκε ελεύθερος από την ισραηλινή αστυνομία. «Με άφησαν ελεύθερο» είπε λακωνικά ο μουφτής μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.

Ένας από τους γιους του, ο Άχμαντ, επιβεβαίωσε ότι ο Χουσέιν αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους και διευκρίνισε ότι η αστυνομία περιορίστηκε μόνο να τον ανακρίνει κατά τη διάρκεια της κράτησής του.