«H ιστορία συχνά αναδύεται μόνο όταν κοιτάς προς τα πίσω, τότε αναδεικνύεται η σημασία των γεγονότων. Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει όταν ένας Τυνήσιος πλανόδιος πωλητής φρούτων αυτοπυρπολήθηκε στη μέση μιας πλατείας σε μία σχεδόν άγνωστη πόλη πως η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στο ξέσπασμα διαδηλώσεων που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη και θα κλυδώνιζαν τα καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν», γράφει το περιοδικό ΤΙΜΕ εξηγώντας την επιλογή του για το Πρόσωπο της Χρονιάς, το διαδηλωτή.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «το πνεύμα αυτό θα έκανε τους Μεξικανούς να εξεγερθούν κατά του τρόμου των καρτέλ ναρκωτικών, τους Έλληνες να διαδηλώσουν κατά των ηγετών που δεν λογοδοτούν, τους Αμερικανούς να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους κατά της ανισότητας του εισοδήματος και τους Ρώσους να συνασπίζονται κατά της διαφθοράς».

«Διαδηλώσεις διοργανώνονται σε χώρες ο συνολικός πληθυσμός των οποίων ξεπερνά αθροιστικά τα τρία δισεκατομμύρια πολίτες ενώ η κάλυψη των διαδηλώσεων στις εφημερίδες και τα online μέσα ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στην ιστορία», γράφει το περιοδικό.

«Η ρίζα της λέξης δημοκρατία είναι δήμος, “οι πολίτες”, και η σημασία της δημοκρατίας είναι “η κυριαρχία των πολιτών”. Και αυτό έγινε, αν όχι στην κάλπη τότε στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν την ανάδειξη μιας νέας γενιάς. Στην Αίγυπτο το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών. Η τεχνολογία έπαιξε το ρόλο της αλλά δεν πρόκειται για μία τεχνολογική επανάσταση», προσθέτει.

«Παντού φέτος, οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για την αποτυχία της παραδοσιακής ηγεσίας και τη ματαιότητα των θεσμών. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να δουν πέρα από την επόμενη εκλογή και αρνούνται να κάνουν δύσκολες επιλογές. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν επιλέξαμε ένα άτομο για φέτος, ως Πρόσωπο της Χρονιάς.

Για τη σύλληψη και την ανάδειξη μιας παγκόσμιας αίσθησης μιας διαρκούς υπόσχεσης, για το συνδυασμό των παλαιότερων τεχνικών με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, για τη δρομολόγηση του πλανήτη σε ένα πιο δημοκρατικό αν και πολλές φορές πιο επικίνδυνο μονοπάτι για τον 21ο αιώνα, ο Διαδηλωτής είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς του 2011 για το περιοδικό ΤΙΜΕ», καταλήγει το περιοδικό.