Θύμα… εκφοβισμού και κοινωνικού ρατσισμού φαίνεται πως έπεφτε ο Ρούντολφ, το χαριτωμένο και…χιλιοτραγουδισμένο ελαφάκι του Αϊ-Βασίλη.

Σύμφωνα με μία νέα εκδοχή της ιστορίας, που υπογράφει ο συγγραφέας Τζορτζ Τζουλιάνι, ο Ρούντολφ ήταν αντικείμενο πειραγμάτων και είχε μπει στο περιθώριο εξαιτίας της περίφημης κόκκινης και λαμπερής μύτης του! Η ιστορία του δεν είναι μία γλυκιά χριστουγεννιάτικη ιστορία με ευτυχισμένο τέλος, αλλά ένας ύμνος στον κοινωνικό ρατσισμό που δίνει λάθος μηνύματα στα παιδιά.

Το στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι ότι ο «πρωτεργάτης» της περιθωριοποίησης του Ρούντολφ ήταν ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης.

Ο Τζουλιάνι, υποστηρίζει ότι ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών δεν ήταν καθόλου καλός και τρυφερός όταν έδιωχνε τον Ρούντολφ από το έλκηθρό του. Μάλιστα, ο συγγραφέας παρουσιάζει τον Άγιο να… κατσαδιάζει τον πατέρα του Ρούντολφ επειδή απέκτησε ελαφάκι με κόκκινη μύτη! Στο βιβλίο, το ελαφάκι περιγράφεται με τις λέξεις «απόκληρο» και απροσάρμοστο».

Στη γνωστή ιστορία του Ρούντολφ, το ελαφάκι, εν τέλει, αναγνωρίζεται και κερδίζει μία θέση στο έλκηθρο, καθώς ο Άγιος Βασίλης διαπιστώνει ότι η λαμπερή μύτη του μπορεί να φωτίζει το δρόμο! Τέλος καλό όλα καλά; Όχι για τον Τζουλιάνι, ο οποίος δίνει τη δική του ερμηνεία: «Αυτό το τέλος μας διδάσκει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αποδεκτά στην κοινωνία μόνο εφόσον προσφέρουν κάτι ξεχωριστό».

Το ερώτημα είναι, μήπως, τελικά, ο κύριος Τζουλιάνι διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει… το ελαφάκι;