Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Μαΐου και συνεχίστηκε με μειωμένη ένταση ακόμα και σήμερα, πλήττοντας τους υπολογιστές μεγάλων εταιριών, του δημόσιοι συστήματος υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) αλλά και μεμονωμένους υπολογιστές χρηστών, «αναχαιτίστηκε» από έναν 22χρόνο χάκερ που ζει και εργάζεται στο «νησί».

Ο Marcus Hutchins έγινε γνωστός όταν κατάφερε να αναχαιτίσει τον ρυθμό διάδοσης του ιού «Wannacry» που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανακαλύπτοντας «κατά λάθος» έναν τρόπο για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης. Ο νεαρός επιστήμονας εξήγησε στο AFP, ότι κατάφερε να βρει τον τρόπο να αντεπιτεθεί στον ιό, βρίσκοντας κι αγοράζοντας το όνομα ενός πεδίου (domain) έναντι λίγων δολαρίων.

«Γενικά ένα κακόβουλο λογισμικό συνδέεται με το όνομα ενός πεδίου που δεν είναι καταχωρημένο. Με το να καταχωρήσουμε απλά αυτό το όνομα του πεδίου, καταφέρνουμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του», τόνισε ο Hutchins.

cyber attack2

Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες έτσι ώστε ο αυτοδίδακτος 22χρονος να σταματήσει την παραβίαση, η οποία είχε ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερα από 200.000 θύματα. Ο νεαρός συνεργάζεται τώρα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνητικής Ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης για να αποτρέψει μία νέα εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού.

Σε διάφορα δημοσιεύματα που έχουν ανέβει σήμερα στο διαδίκτυο αναφέρεται πως ο νεαρός σταμάτησε την επίθεση από ένα μικρό υπνοδωμάτιο στο σπίτι των γονιών του. Χθες το βράδυ, διέρρευσε και μία φωτογραφία από το δικό του «κέντρο ΙT», στην οποία απεικονίζονται βιντεοπαιχνίδια και servers.

Ο Marcus Hutchins, είναι γνωστός στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του για θέματα ασφαλείας στο ίντερνετ «Malware Tech» αλλά και τον ομώνυμο λογαριασμό στο Twitter.