Περισσότερα από 12.000 θύματα στη Βουλγαρία ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από τις οργανώσεις της Συμμαχίας για την Προστασία κατά της ενδοοικογενειακής βίας από τις αρχές του 2009 έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη σε πόλεις της Βουλγαρίας και παρουσιάστηκαν με αφορμή εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που αρχίζει αύριο στη Βουλγαρία, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ερευνών για την ισότητα των φύλων.

Σε χρονικό διάστημα τριών ετών, 963 θύματα εισήχθησαν στα έξι κέντρα κρίσης στη Βουλγαρία. Το 70% των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια ήταν ενήλικες γυναίκες και το 30% παιδιά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες κακοποιήθηκαν από τον άνδρα τους ή το σύντροφό τους και σχεδόν όλες ήταν μητέρες με ένα ή δύο παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 42 έτη.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 υπήρξε αύξηση του αριθμού των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια- ξεπέρασαν τις 3200, δήλωσε η Τζενοβέβα Τίσεβα, διευθύντρια του Βουλγαρικού Ιδρύματος Ερευνών για την ισότητα των φύλων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εκδικάστηκαν συνολικά 2567 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Οι 1936 δίκες ολοκληρώθηκαν και οι 562 διακόπηκαν είτε επειδή αποσύρθηκαν οι κατηγορίες, είτε επειδή υπήρξε συμβιβασμός, είτε για άλλους λόγους.