Έναν 32χρονο συνέλαβαν οι γερμανικές αρχές σήμερα κοντά στο Πότσνταμ. Ο άνδρας κατηγορείται για συνέργεια στην δράση μιας συμμορίας νεοναζί οι οποίοι δολοφόνησαν εννέα μετανάστες και μια αστυνομικίνα από το 2000 ως το 2007, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Καρλσρούη είπαν ότι ο ύποπτος, που ανέφεραν ότι ονομάζεται Άντρε Ε., αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, περί υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα και προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος.

Ο νεοναζί φέρεται να είχε «στενές επαφές» με τη νεοναζιστική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), που δρούσε εν αγνοία των αρχών ως την 4η Νοεμβρίου, όταν δύο από τα τρία γνωστά μέλη της σκοτώθηκαν. Η επιζήσασα Μπεάτε Τσεπ και ένας άνδρας ο οποίος παρείχε στα μέλη της NSU έγγραφα έχουν συλληφθεί.

Ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα δεν κατηγορείται για ένοπλη δράση αλλά φέρεται να είχε φτιάξει ένα βίντεο προπαγάνδας το 2007 «καταμετρώντας» τα θύματα, ένα εκ των οποίων απεικονιζόταν έντρομο προτού δολοφονηθεί.

Εισαγγελείς είπαν ότι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί έθεσαν υπό κράτηση τον Άντρε Ε. στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στα προάστια του Βερολίνου. Η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του στο Τσβίκαου, στο κρατίδιο της Σαξονίας, και σε άλλα τρία οικήματα όπου είχε ζήσει. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για την προκαταρκτική διαδικασία αργότερα σήμερα.

Το προπαγανδιστικό βίντεο, το οποίο διανεμήθηκε μεταξύ σκληροπυρηνικών νεοναζί, βρέθηκε σε ένα φορητό σκληρό δίσκο στο σπίτι που χρησιμοποιούσε η συμμορία στο Τσβίκαου και εστάλη επίσης ανώνυμα στις αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα. Χρησιμοποιούσε έναν πασίγνωστο χαρακτήρα από τα καρτούν της δεκαετίας του 1960, το Ροζ Πάνθηρα, για να προβάλει τους φόνους.