«Πιστεύω στον διάλογο και στην διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο, συγκαλώντας στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τις επικρίσεις της επικεφαλής της εθνικής γενικής εισαγγελίας για την κίνηση αυτή του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Νικολάς Μαδούρο διέψευσε ότι έχει συντελεστεί μια «ρήξη της συνταγματικής τάξης» στη Βενεζουέλα μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει το ίδιο καθήκοντα κοινοβουλίου και να άρει την ασυλία των μελών του, που προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις και διεθνή κατακραυγή.

«Το Σύνταγμα, τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία παραμένουν σε ισχύ», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες η Λουίζα Ορτέγα, επικεφαλής της εθνικής εισαγγελίας, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο σοσιαλιστικό πολιτικό στρατόπεδο επικεφαλής του οποίου είναι ο Μαδούρο, κατήγγειλε μια «ρήξη της συνταγματικής τάξης» στη Βενεζουέλα.

Το Περού ηγείται των προσπαθειών να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο   

Η κυβέρνηση του Περού κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις άλλων κρατών να υιοθετήσουν τη δική της, σκληρή στάση έναντι της Βενεζουέλας και να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στο Καράκας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αυταρχική» απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει το ίδιο τη νομοθετική εξουσία και να αφαιρέσει από τα μέλη του Κογκρέσου την ασυλία τους.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έκανε λόγο περί ενός «πραξικοπήματος», ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις και έντονες φραστικές καταδίκες διεθνώς, με τη Λίμα να ακολουθεί τη σκληρότερη γραμμή.

Κάνοντας λόγο περί μιας «κατάφωρης παραβίασης» της δημοκρατικής τάξης το Περού, το οποίου ηγείται ο κεντρώος πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξεμάνη εναντίον της ανάμιξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας από δεξιές, «φασιστικές» κατ’ αυτόν κυβερνήσεις.

Το Περού ανέλαβε την ηγεσία στις προσπάθειες να πιεστεί η Βενεζουέλα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας ελλείψει πρωτοβουλίας ή στρατηγικής των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί στο να χαρακτηρίσουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου «σοβαρό πισωγύρισμα για τη δημοκρατία».

Το Μεξικό πρωτοστάτησε σε μια έκκληση 14 χωρών να «αποκατασταθεί η δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, ερχόμενο σε ρήξη με τη συνήθως πολύ πιο ουδέτερη στάση του. Όμως η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία ήδη αναστατώθηκε από μια διπλωματική κρίση νωρίτερα φέτος όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του.

Για τον Χόρχε Καστανιέδα, πρώην υπουργό Εξωτερικών επί της προεδρίας του κεντροδεξιού Βισέντε Φοξ –ο οποίος είχε αντιστρέψει την παραδοσιακά φιλική στάση του Μεξικού έναντι της Κούβας– η μεξικανική κυβέρνηση χρειάζεται μια μελετημένη και σκληρή στρατηγική έναντι του Καράκας. Ο Καστανιέδα υποστήριξε πως το Μεξικό θα όφειλε να κινηθεί το ταχύτερο για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο εξέφρασε ανησυχία για την «επιδείνωση» της κατάστασης και ένα «πλήγμα στη δημοκρατία» της Βενεζουέλας και έδωσε οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να εγείρει το ζήτημα ξανά στον ΟΑΚ. «Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», είπε.