Θύμα των προσπαθειών της Ουγγαρίας να καταργήσει τα «ολοκληρωτικά σύμβολα» που σχετίζονται με τη ναζιστική κατοχή και την κομμουνιστική εποχή ενδέχεται να πέσει το κόκκινο αστέρι- εμπορικό σήμα της μπίρας Heineken.

Το κοινοβούλιο της χώρας ξεκίνησε τη Δευτέρα τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου το οποίο, από το επόμενο έτος, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η χρήση συμβόλων, όπως η σβάστικα, το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι για εμπορική χρήση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα σύμβολα θα κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα ύψους μέχρι και 7 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση εγκλεισμού. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι έχει «ηθική υποχρέωση» να απαγορεύσει την εμπορική χρήση των «συμβόλων της τυραννίας».

Οι ειδικοί πάντως εκφράζουν φόβους ότι αν αυτό συμβεί, αν δηλαδή ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο κολοσσός της ζυθοποιίας Heineken, ίσως αναγκαστεί να αλλάξει το logo. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1864 και τη δεκαετία του 1930 άλλαξε χρώμα το μπουκάλι και το σχέδιο στην ετικέτα της, προσθέτοντας στο logo ένα κόκκινο αστέρι-όπως αναφέρεται, το κόκκινο αστέρι αντιπροσωπεύει τα ποικίλα στάδια της ζυθοποίησης.

«Το κόκκινο αστέρι αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό σύμβολο του σοβιετικού κομμουνισμού που εμφανιζόταν και κατά τη κομμουνιστική εποχής της Ουγγαρία», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Reuters, ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Zoltan Kovacs, δήλωσε ότι με βάση το νόμο, το σημερινό λογότυπο της μπύρας Heineken θα μπορούσε να απαγορευθεί. Επιπλέον, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Zsolt Semjen αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι το κόκκινο αστέρι στην Heineken είχε «προφανές πολιτικό περιεχόμενο».

Κόκκινο αστέρι, φέρει επίσης και το λογότυπο της αλυσίδας καταστημάτων Macy’s αλλά και στο μπουκάλι του μεταλλικού νερού, San Pellegrino.