Τρεις Νορβηγοί που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν, με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα, για να στήσουν βομβιστική επίθεση εναντίον μιας δανέζικης εφημερίδας επειδή δημοσίευσε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ δήλωσαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αθώοι.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας, Μίκαελ Νταβούντ, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί εκρηκτικά σ’ ένα στρατόπεδο της αλ Κάιντα στο Πακιστάν και έκανε συμφωνία με την τρομοκρατική οργάνωση να ανατινάξει την δανέζικη εφημερίδα «Jyllands-Posten», δήλωσε κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ο εισαγγελέας Γκέιρ Έβανγκερ.

Οι τρεις συγκέντρωσαν τα συστατικά για την κατασκευή μιας βόμβας, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου και ακετόνη, ενώ δύο εξ αυτών ενδέχεται επίσης να σχεδίαζαν να σκοτώσουν ένα Δανό σκιτσογράφο, ο οποίος είχε σκιτσάρει τον Προφήτη Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι του, δήλωσε ο Έβανγκερ στην εναρκτήρια δήλωσή του.

«Είναι μια υπόθεση που ανοίγει νέους δρόμους στη Νορβηγία», δήλωσε ο δικηγόρος του Νταβούντ, ο Άριλντ Καρλ Χούμελν, «είναι η πρώτη δοκιμή σε πλήρη κλίμακα των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων (της Νορβηγίας) και η πρώτη φορά που (οι εισαγγελείς) συνδέουν μια τρομοκρατική συνωμοσία με μια διεθνή οργάνωση».

Η «Jyllands-Posten» ήταν το πρώτο από αρκετά ευρωπαϊκά έντυπα που δημοσίευσαν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στα τέλη του 2005 και τις αρχές του 2006, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μια ευρεία συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου.