Σε μερικές ώρες ετοιμάζεται η BP να σφραγίσει οριστικά την πετρελαιοπηγή που προκάλεσε τη γιγάντια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στις οικολογικές συνέπειες της καταστροφής.

Οι μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τελευταία δοκιμή έγχυσης, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση «static kill», με τη διοχέτευση υγρών και στερεών υλικών στο πηγάδι πριν από το τελικό του σφράγισμα με σκυρόδεμα.

Χθες το βράδυ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εντοπίσθηκε μια μικρή υδραυλική διαρροή στο κάλυμμα της πετρελαιοπηγής, γεγονός που θα καθυστερήσει για λίγο την έναρξη της επιχείρησης σφραγίσματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα αρχίσει σήμερα.

Εάν η επιχείρηση «static kill» επιτύχει, οι ομάδες της BP θα σφραγίσουν οριστικά την πετρελαιοπηγή, όπου η διαρροή πετρελαίου έχει σταματήσει από τα μέσα Ιουλίου μετά την τοποθέτηση ενός καλύμματος.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν έχει ποτέ δοκιμασθεί και μία αντίστοιχη απόπειρα τον Μάιο απέτυχε. Σύμφωνα με υπεύθυνο της BP, λίγες ώρες μετά την εκκίνηση της επιχείρησης θα είναι γνωστό εάν πέτυχε τον στόχο της.