Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα έλαβε πριν από δύο χρόνια ο Τάε Γιονγκ-Χο, ο πρώην πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο.

Ήταν από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών στην Πιονγκγιάνγκ που του έλεγε να ετοιμαστεί να λάβει ένα σημαντικό e-mail.

«Παρακαλούμε πηγαίνετε στο Άλμπερτ Χολ και αγοράστε τέσσερα εισιτήρια», έλεγε το κρυπτογραφημένο μήνυμα από μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε σχεδιαστεί για να παραπλανά υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών.

Ωστόσο το μήνυμα δεν ήταν κώδικας. Ο Τάε ανακάλυψε αργότερα ότι του ζητείτο να πάει τον αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν σε συναυλία του Έρικ Κλάπτον.

efheiuh
Ο Τάε Γιονγκ-Χο, ο πρώην πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο

Μετά την παραλαβή του e-mail, ο Τάε είπε ότι αναζητούσε στο διαδίκτυο προσεχείς συναυλίες. Μία προσέλκυσε την προσοχή του: «Περιοδεία για τα 70ά γενέθλια του Έρικ Κλάπτον».

«Τότε συνειδητοποίησα, αυτός πρέπει να είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ! Ποιος άλλος θα ενδιαφερόταν στη Βόρεια Κορέα εκτός από τον Κιμ Γιονγκ Τσολ;».

Ελάχιστα είναι γνωστά για τον Τσολ, τον μεγαλύτερο αδελφό του βορειοκορεάτη ηγέτη, εκτός από την αγάπη του για τη μουσική του βρετανού κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον.

Ο Τάε, που διέφυγε στη Σεούλ πέρυσι, είπε ότι είχε αναλάβει να συνοδεύει τον Τσολ στις περιηγήσεις του στο Λονδίνο, όταν αυτός έφθασε για τη συναυλία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Σεούλ, ο Τάε περιγράφει τον τότε 35χρονο ως έναν ευγενικό νέο που μιλά λίγο για τη ζωή του στην Πιονγκγιάνγκ ή για την πολιτική του αδελφού του. «Είναι πολύ ελεύθερος. Ενδιαφέρεται μόνο για τις κιθάρες και τη μουσική», είπε ο Τάε.

Βίντεο δείχνει τον Κιμ τον Μάιο του 2015 στη συναυλία να φορά δερμάτινο σακάκι και γυαλιά ηλίου για πιλότους έχοντας δίπλα του μια άγνωστη γυναίκα, που τότε θεωρείτο ότι ήταν η φίλη του.

«Δεν είναι το κορίτσι του», είπε ο Τάε. Είναι ρυθμική κιθαρίστρια του «Moranbong Band», ενός βορειοκορεατικού ποπ συγκροτήματος που ιδρύθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν όταν ανέλαβε την εξουσία.

Όπως ο Κλάπτον, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ένας τέλειος βασικός κιθαρίστας και αυτοσχεδιάζει συχνά μαζί με την κοπέλα αυτή, είπε ο Τάε.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συναυλίας, ο Τάε πήγε τον Κιμ στην Ντένμαρκ Στριτ, έναν δρόμο του Λονδίνου γεμάτο καταστήματα μουσικών οργάνων και ειδών για τη μουσική.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ δοκίμασε διάφορες κιθάρες σε καθένα από τα καταστήματα αυτά που μπήκε πριν καταλήξει σε αυτήν με πετάλια και μίκτες που αγόρασε για να πάρει μαζί του στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν ήξερε ότι είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ. «Τον άφησε να παίξει 30 φορές. Οι καταστηματάρχες αυτών των ειδικών μαγαζιών για κιθάρες έμειναν κατάπληκτοι από το ταλέντο του», είπε ο Τάε.

Περίεργοι για το ποιος ήταν ο άγνωστος κιθαρίστας που έπαιζε τόσο υπέροχα μπροστά τους, πολλοί που εργάζονταν στα καταστήματα αυτά άρχισαν να μιλούν στον Κιμ και να τον ρωτούν επιμόνως «Πώς ονομάζεστε; Ποιο είναι το συγκρότημα στο οποίο παίζετε;».

«Αυτός δεν έλεγε τίποτε, απλώς χαμογελούσε», πρόσθεσε ο Τάε.